Synpunkter på nytt arbetsschema på äldreboenden ska tas om hand

18 december 2020
Omsorg och stöd

Ett förändringsarbete pågår inom äldre- och demensboende (särskilt boende) som rör schemat för medarbetare. Schemafrågan har väckt frågor och synpunkter hos medarbetare och fackliga. Nu förstärks arbetsgruppen och synpunkter ska tas in i det vidare arbetet.

Målsättningen med förändringen är att alla medarbetare ska ha ett likvärdigt grundschema med samma förutsättningar, oavsett på vilket boende man arbetar på. Det är också ett arbete som leder till minskat behov av timvikarier och kunna erbjuda heltidsanställningar.

- Att lägga scheman för ca 800 medarbetare är ett omfattade arbete, men att vi behöver göra en förändring råder det ingen tvekan om. Att ändra schemat är nödvändigt för att kunna arbeta mer långsiktigt och hållbart med schemaläggningen, säger Karin Lindgren, verksamhetschef för äldre- och demensboenden.

Sedan en längre tid tillbaka pågår förändringsarbetet och det nya 12-veckorsschemat träder i kraft 18 januari. Signaler kommer nu från medarbetare och från fackligt förtroendevalda som lyfter frågor och synpunkter på det nya schemat.

- Vi vet att schemat är väldigt viktigt för alla medarbetare och därför är det angeläget att vi bemöter de synpunkter som kommer in och tar till oss av medarbetare åsikter. Vi vill lyssna på dem och behöver ta hand om synpunkterna på ett samordnat sätt. Därför förstärker vi arbetsgruppen, som bestått av schemaplanerare och enhetschefer, med skyddsombud, fackliga representanter och medarbetare som får till uppgift att ta hand om synpunkterna, säger Karin Lindgren.

- Det här är ett viktigt och omfattande reformarbete. Jag och divisionsledningen är överens om att vi behöver lyssna in och beakta synpunkterna, säger Sofia Amloh (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.