Stora insatser görs för att minska matsvinnet
Så mycket som var fjärde portion hamnar i matavfallshinken istället för i magen på matgästerna i kommunens skolor, förskolor och äldreboenden. Det visar en mätning av matsvinn som genomfördes i höstas. Nu pågår ett omfattande arbete för att minska slöseriet.
Matsvinnsmätningen som pågick i fem veckor under hösten 2020 var starten på ett uppdrag från kommunstyrelsen att minska matsvinnet i hela kommunen. Genom att väga allt köks-, serverings- och tallrikssvinn skulle det bli känt hur mycket mat som kastas och i vilka situationer det uppstår svinn.
Totalt under perioden slängdes drygt tjugo ton mat i kommunen. Det motsvarar en kostnad på omkring en halv miljon kronor och ett koldioxidutsläpp på drygt 32 ton. Utifrån resultatet från mätperioden kan det antas att det årliga matsvinnet uppgår till 182 ton och kostar omkring 4,7 miljoner kronor.
- Det är förstås inte alls bra att matsvinnet är så omfattande, men vi har goda möjligheter att göra något åt det nu när vi vet hur det ser ut. Det har gjorts insatser mot matsvinn i Nyköping tidigare, men det här är första gången som vi arbetar så här metodiskt och gör förbättringar i alla led, säger Marianne Backrud Hagberg som är verksamhetschef inom Måltidsservice.
Svinnet kan minska med bättre utrustning och mer dialog
Det är inte från tallrikarna som det kastas mest – den allra största delen är serveringssvinn, alltså tillagad mat som kastas innan den ens når tallriken. Det har flera förklaringar, varav en är att mottagningsköken ofta saknar möjlighet att ta hand om mat som blir över. För att utrusta och komplettera de köken krävs investeringar.
Det behövs också bättre kommunikation i alla led - mellan tillagningskök, mottagningskök, pedagoger, vårdpersonal och vårdnadshavare – så att det lagas mat till rätt antal ätande. En viktig faktor är frånvarorrapportering. Under höstlovet var det betydligt mer svinn per måltid än under övriga veckor i mätperioden. Det beror på att det lagas och levereras mat till barn som är anmälda till förskolor och fritids men som uteblir.
Målet är en halvering av matsvinnet inom två år
Resultatet visar att det kastas 110 gram mat per ätande och måltid, vilket betyder att ungefär var fjärde portion kastas. Det är högre än genomsnittet för matsvinn i svenska kommuner.
- Vi ligger högt över genomsnittet för matsvinn i offentlig sektor, som sammanställs av Livsmedelsverket, och vi kan tyvärr konstatera att vi ligger efter i den här frågan. Till skillnad från många av de andra kommunerna i jämförelsen, har vi inte hunnit skapa rutiner för att minska matsvinnet eftersom vi har en relativt ny kostorganisation. Men nu ska vi komma ikapp, säger Marianne Backrud Hagberg.
Redan om några veckor är det dags att väga igen. Då ska matsvinnet ha minskat med 25 procent. Inom två år ska matsvinnet i kommunen vara halverat jämfört med startåret 2020.