Stödlokal och krisgrupp sätts in efter skottlossning

18 september 2020
Kommun och politik Barn och utbildning Omsorg och stöd Bo, bygga och miljö Trafik och resor Företag och näringsliv Uppleva och göra Nämnder Övriga kategorier

Extra insatser genomförs nu efter fredagens skottlossning som fick dödlig utgång. Ett stort möte hölls under dagen på Räddning och Säkerhet med deltagare från polis, social omsorg, skola, föreningsliv och Kommunservice bland annat.

Natten till fredag fick polisen larm om skottlossning vid Långbergsskolan som resulterade i att en ung man senare under natten avled. En krisgrupp har nu aktiverats med lokal på Stora Träffen för att stödja sörjande och invånare som behöver ses och prata. I den ingår ett tiotal stödpersoner, bland annat ungdomsuppsökare, ungdomsledare, integrationspedagoger och medarbetare från Brandkärrs medborgarkontor, med ingångar till område och skolor. 

Stödlokalen är öppen i helgen

Lokalen har tills vidare öppet mellan kl 17-24 fredag och lördag samt mellan kl 17-22 på söndag. Somaliska föreningen har sedan tidigare en lokal i Nyckeln på Träffen som också håller öppet.

Kommunens samverkan med polisen har varit intensiv under dagen liksom med Somaliska föreningen och Islamiskt kulturcenter som ägnade fredagsbönen åt situationen. Under fredagen var det lugnt i skolorna och inom Elevhälsan, liksom på Långsbergsskolan där händelsen ägde rum.

Kommun och polis samverkar

Många insatser görs nu för att dämpa eventuell social oro. Polisen och Räddningstjänsten samarbetar aktivt för att skapa en trygg miljö för invånare i Nyköping och båda kommer att röra sig mycket mer i kommunen och vara mycket mer synliga. Händelsen utreds som en särskild händelse för polisen som tilldelats extra resurser från regionen. De vill prata med människor i stan, på Träffen och i Brandkärr samtidigt som utredningen pågår. Ett önskemål från Polisen är att människor som har information om händelsen hör av sig och delar sin information för att bidra till trygghet och att stävja fler brott.

Kommunen stabs- och ledningsfunktion står i beredskap även under helgen. De får regelbundet information om utvecklingen för att kunna agera snabbt och i samverkan med polis, föreningsliv och kommunala stödverksamheter.