Slutrapport för 6-timmars arbetsdag
I september avslutades ett 18 månaders långt försök med sex timmars arbetsdag inom social omsorg i Nyköpings kommun. Nu är slutrapporten klar. Försöket med kortare arbetsdagar skulle undersöka hur medarbetarnas hälsa, trivsel och trygghet påverkades.
Två äldre- och demensboenden valdes ut att gå ned i tid till sex timmars arbetsdag och två likvärdiga enheter, som fortsatte jobba heltid, valdes ut som referens för jämförande av data. Projektet startade i mars 2018 och avslutades i september 2019.
- Vi började med att titta på andra kommuner som gjort liknande försök. Utifrån det tog en referensgrupp fram åtta resultatmål som med olika datainsamlingsmetoder skulle utvärderas löpande under projektperioden, berättar Rolf Jonsson, projektledare i Nyköpings kommun.
Insamlingsmetoderna av data bestod mestadels av enkäter byggda på självskattning som skickades till samtliga deltagare varannan månad. Där fick de uppge sin subjektiva upplevelse av olika frågor baserade på de åtta resultatmålen. Förutom enkäterna genomfördes tre hälsoundersökningar av företagshälsovården under försökstiden. Även statistik från arbetsmiljömätningar och sjukfrånvarostatistik har samlats in.
- Prognosen för försökets kostnader låg från början på 9 100 000 kr. Under försökets gång tillkom kostnader som högre personalkostnader och fler skiftbyten än planerat. En ny prognos med kostnader på 11 700 000 kr presenterads för kommunstyrelsen 17 december 2018. När försöket avslutades hade vi ett slutresultat på 13 533 00 kr, berättar Camilla Svensson, beställare av försöket och HR Chef i Nyköpings kommun.
En positiv effekt under försökets gång var att behovet av vikarier minskade med 8 procent på försöksenheterna och övertiden gick ned då det fanns tillräckligt med personal för att täcka upp. Ytterligare en positiv effekt är att 12 av de 18 nyanställda medarbetarna har valt att stanna och fortsätta jobba inom kommunen.
- I slutrapporten ser vi att försöksdeltagare generellt mår och presterar bättre än referensdeltagarna. Det syns mer i enkäterna som är byggda på självskattning än i den objektiva data som består av sjukfrånvarostatistik och den fysiska hälsoundersökningen, berättar Rolf Jonsson, projektledare. Cheferna på de två försöksenheterna vill jag passa på att ge en eloge till! De har jobbat otroligt bra med att anpassa sina verksamheter till försöket och alltid varit engagerade och lösningsfokuserade, avslutar Rolf Jonsson med.
- Det har varit intressant att delta och periodvis intensivt. Mycket tid gick åt att anpassa arbetsrutiner och scheman för arbetsgrupperna i och med den förkortade arbetsdagen. Det var med blandade känslor hos medarbetarna som försöket avslutades. Men försöket har gett oss uppslag till nya arbetssätt som vi gärna vill titta närmare på, berättar Minela Sarac, enhetschef på äldreboendet Hållet.