Skyhögt intresse för REKO-ringen efter pandemin
Vid årsskiftet övervägde REKO-ringens producenter i Nyköping att lägga ned sin försäljning. Istället skapade pandemin ett enormt intresse för lokalproducerade livsmedel. Något som ger de trettio producenterna goda förutsättningar att driva sina småskaliga företag vidare på landsbygden.
Trettio producenter är anslutna i Nyköping och varannan vecka överlämnar de sina förbeställda produkter till kunderna, exempelvis ägg, grönsaker, kött, bröd, bakverk, honung, vinäger och mejeriprodukter. Utlämningen sker varannan onsdag på Nicolaiskolans gård.
- Det har blivit ett otroligt uppsving, säger Anna Brodén, Ösvreta gård som är samordnare för REKO-ringen i Nyköping. Det ger ökad möjlighet för mindre producenter att få utvecklas och driva företag på landet. Tidigare gick vi ihop i Bondens marknad på torget och visste aldrig om vi skulle få sälja eller åka hem med en massa varor. Det här är mycket bättre.
REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. REKO betyder också schysst, trevligt och rättvist. Idén kommer från finska Österbotten där den funnits sedan 2013. Du hittar REKO-ringen Nyköping på deras facebooksida eller sök på Reko Nyköping. De startade i kommunen 2016.
Den som föredrar att handla spontant kan också göra det på Bondens Nära på torsdagar på Hellmanska gården.