Ökad integration genom stadsplanering
I sommar startar arbetet med att ta fram en stadsutvecklingsplan för Brandkärr. Utgångspunkten är att se hur man kan integrera stadsdelen genom stadsplanering.
Det är Samhällsbyggnad som fått uppdraget på Kommunstyrelsens sammanträde den 19 april. Bakgrunden är den medborgardialog som nyligen genomförts i Brandkärr, där behovet av att arbeta med integration brett inom kommunens organisation tydliggjorts.
Stadsdelen Brandkärr är identifierat som ett utsatt område, där segregation är en utmaning. I och med beslutet om en stadsutvecklingsplan för området är ambitionen att Brandkärr ska bli ett mer integrerat bostadsområde i Nyköping.
– I dag är det en stor utmaning att avgöra hur olika stadsbyggnadsprojekt kan bidra till social hållbarhet. Genom att nu ta ett helhetsgrepp kan vi tydliggöra det och identifiera en framtidsinriktning för Brandkärrs stadsutveckling, berättar Victoria Alstäde, planarkitekt på Samhällsbyggnad och projektledare för projektet.
Framtagandet av stadsutvecklingsplaner är ett nytt sätt att arbeta strategiskt med utmaningar i stadsdelar under utveckling. Brandkärr blir först ut med att få en stadsutvecklingsplan. Kortfattat kan man beskriva det som en plan för hur områdets fysiska miljö ska utvecklas och vilka utmaningar och möjligheter som finns. I Brandkärr fokuserar planen på integration och social hållbarhet. Den ska innehålla en stadsbyggnadsvision som är framtagen genom dialog, en strukturplan samt riktlinjer som tydliggör arbetet framöver.
– Under framtagandet av stadsutvecklingsplanen har vi ambitionen att arbeta tätt med fastighetsägarna och föra dialog med dem. Även Brandkärrsborna kommer att involveras under framtagandet av visionen och som referensgrupper delta i projektet kontinuerligt, berättar Victoria.
Politiken är involverad i framför allt de inledande momenten i processen där vision och grundpelarna för planen formas. När stadsutvecklingsplanen är färdigställd föreslås ett inriktningsbeslut från politiken om att Samhällsbyggnad ska arbeta i den riktning som planen föreslår. Under framtagandet kommer olika divisioner inom kommunen engageras och delta på olika sätt.
Underlag som tidigare tagits fram i Brandkärr ska nyttjas i detta projekt. Tidigare har en stråk-och strukturanalys samt en medborgardialog gjorts som utgör viktigt underlag i projektet.
– Genom att ta vara på tidigare material kan vi få en effektivare process och samtidigt nyttja tidigare investeringar som gjorts, avslutar Victoria.
Stadsutvecklingsplanen kommer att presenteras efter sommaren 2022.