Nytt stödpaket till näringslivet beslutat idag
Idag den 17 april har kommunalråden i Nyköpings kommuns styrande ledning fattat beslut om ett nytt stödpaket efter beredning av Näringslivsenheten. Det skapas för att bidra till minskade kostnader och ökade intäktsmöjligheter och för att förenkla vardagen för näringslivet.
– Vi har mycket dialog med näringslivet och vet att det är svåra tider för många företag. Givetvis vill vi försöka bidra på det sätt vi kan. Vi följer utvecklingen noga och utvärderar löpande nya insatser, därför kommer nu ett andra stödpaket från Nyköpings kommun, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande (s).
Martina Hallström, kommunalråd (c), kommenterar.
– Att vi har ett livskraftigt näringsliv är helt avgörande för Nyköpings utveckling. Företagande, jobb och medel till offentlig verksamhet, allt hänger ihop. Det är lika viktigt att hela kommunen fungerar bra och det här paketet visar att vi tänker på helheten.
Stöd för att stärka besöksnäringen
- Stödet förstärker arbetet med konvent, cuper och läger inför hösten 2020 samt 2021. För arbetet inom ”Mötesplats Nyköping” 2020 går det utökade stödet till NYSAM för att stärka Nyköping som destination för konferenser med mera. Debitering för arbetet görs då inte till hotellen. Budget 85 000 kr.
- Föreningar och klubbar kan under 2020 hyra lokaler för cuper/läger och event inom Nyköpings Arenors lokalbestånd utan hyresavgift, alternativt till rabatterat pris beroende på bokningens storlek. Budget max 700 000 kr, max 75 000 per evenemang. Ansökan öppnar 1 maj.
- Medel öronmärks till en ”Evenemangsfond” där föreningar kan söka bidrag. Det liknar regelverket som fanns under Gästabudsåret. Budget 500 000 , max 75 000 per evenemang. Ansökan öppnar 1 maj.
Viljeinriktning att kommunen ska handla större andel varor lokalt
En snabbutredning börjar nu av ”skafferiavtal” både för landsbygd och centralorten.
- En andel av upphandlade matvaror och andra förbrukningsvaror undantas från våra stora upphandlingar.
- Kommunens verksamheter kan avseende denna andel handla löpande direkt från avtalade lokala aktörer såsom lanthandel etc.
- En utredning är klar och presenteras senast sista maj.
Vid beslut om införande påbörjas detta under juni.
Underlätta omställning av verksamhet och tillgänglighet för allmänheten – p-platser
Under maj, juni och juli införs gratis parkering på alla kommunens gatuparkeringar. Samtliga parkeringsintäkter från kommunens andra och större parkeringar i centrala Nyköping går till utökat näringslivsfrämjande arbete inom besöksnäring och handel. (Gatuparkering är gratis. Gatuparkeringar/kantstensparkering gäller 2 timmar. Angivna parkeringsregler gäller som vanligt.)
- Underlättar för näringsidkare som styrt om sin verksamhet från platsbunden verksamhet till leveransbaserad. Det kan gälla restauranger som tillfälligt levererar beställda matlådor istället för att ta emot gäster på restaurangen eller butiker som övergått till huvudsakliga hemleveranser.
- Underlättar för medborgare att hämta matbeställningar eller varor och göra ärenden i centrum.
Stöd till lokal företagsservice på landsbygden - hemsändningsbidrag
- Under perioden april till och med juli införa hemsändningsbidrag efter avtal med lanthandlare. Gäller så snart avtal tecknats med respektive lanthandel.
- 70 + och boende på landsbygden kan få varor från lokal lanthandel hemkörda utan kostnad.
- Säkrad omsättning för lanthandel innebär också säkrad företagsservice för den lilla orten.
Budget 50 000 som kompletteras med motsvarande belopp från Region Sörmland - total budget 100 000 från april till och med augusti.
Vid behov hyra in personal och lokaler från företag
Beslutet innebär att kommunen kan stärka sin beredskap genom att ha möjlighet att använda viss överkapacitet från näringslivet och att kommunen ersätter näringslivsrepresentanter för viss medverkan i planering av beredskapsarbete.
- Ge företagsrepresentanter betalt i de fall vi ber dem delta i workshops där vi arbetar med modeller för samverkan, kartläggning av resurser profilframtagning/matchning, skapa beredskap.
- Vi ska som organisation aktivt se möjligheterna det innebär att samverka med näringslivet vad gäller hyra av lokaler och inhyrning av personal kopplat till kommunens behov av kortsiktig och uthållig funktionalitet i våra verksamheter.