Nytt resursteam ska stödja personer med demenssjukdom
Demenssjukdom gör att det blir svårt att minnas och att tolka sin omgivning. Det finns ingen behandling men det finns hjälp att få. Kommunens nya resursteam ska fungera som en lots när man fått en diagnos.
- Att få en demensdiagnos skapar mycket sorg, desperation, funderingar och upplevelser av att man hamnat i en återvändsgränd. Vår roll är att skapa trygghet, vara en lots och ge tips och råd för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt, säger Therese Wall, enhetschef för Resursteamet Demens.
Personen som fått en diagnos, anhöriga och närstående kan få stöd av Resursteamet Demens. I teamet ingår demenssjuksköterska, två specialistundersköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast och enhetschef. Två biståndshandläggare finns också kopplade till teamet.
Det är läkare på Region Sörmland som utreder och fastställer demensdiagnos. Efter samtycke med patienten får kommunens resursteam ta kontakt.
- Vi arbetar uppsökande. När vi fått samtycke via vårdcentralen eller minnesmottagningen på Nyköpings lasarett tar vi kontakt via telefon och/eller hembesök. I coronatider gör vi enbart hembesök vid akuta ärenden. Det är viktigt att det inte hänger på den drabbade själv eller anhöriga att ta kontakt. Vi ska fungera som ett stöd, säger Therese Wall.
De vanligaste frågorna som resursteamet får handlar om sjukdomsförloppet, hjälpmedel, symptomlindrande läkemedel och hur man genom rätt bemötande får det vardagliga livet att fungera.
- Man behöver stöttning kring det okända i diagnosen. När man får sin diagnos har man oftast inte så mycket förkunskap. Vi vill hjälpa till att finna det friska och bevara det för att hitta ett kvalitativt sätt att leva. Forskning visar att stöd i ett tidigt skede är av stor vikt, säger Therese Wall.
- Vård- och omsorgsnämnden har prioriterat den här insatsen då behovet är stort hos personal att få stöd och utbildning för att kunna ge god omsorg men också för att det är av stor vikt att möta upp behovet hos både anhöriga och den som insjuknat för att ge en god livskvalité, säger Sofia Amloh, Vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Resursteamet Demens består av:
Therese Wall, enhetschef
Åsa Pihlström, demenssjuksköterska
Minna Löf, specialistundersköterska inom demensvård
Malin Bergdahl-Johansson, specialistundersköterska inom demensvård
Monica Lindström, arbetsterapeut
Hanna Lagerlund, sjukgymnast
Fakta
- Resursteamet Demens hjälper just nu 60 personer.
- Teamet handleder och utbildar även personal på demensboenden och i hemtjänsten.
- Demenssjukdom är en av de snabbast växande folksjukdomarna.
- Varje år diagnostiseras ca 200 personer i demenssjukdom i Nyköping. Det finns också ett mörkertal.
- Kommunen får statliga stimulansmedel som finansierar verksamheten. Socialstyrelsen har ställt krav på kommunerna för att få ett standardiserat insatsförlopp vid demenssjukdom, då vården och omsorgen för personer med demens är ojämlik i landet. Dessutom får patienterna sällan insatser tidigt i sjukdomsförloppet, något Resursteam demens ska råda bot på.
- På 1177.se kan du läsa mer om demenssjukdomar.