Nytt boende och utökat stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

21 december 2020
Omsorg och stöd Omsorg och stöd

Nyköpings kommun vidareutvecklar och satsar på ett utökat stöd för personer med samsjuklighet - en kombination av missbruksproblematik och psykisk sjukdom. Satsningarna handlar om ett nytt boende, insatser, sysselsättningsformer och ett ökat samarbete mellan olika aktörer.

Samsjukliga – personer som har problem med missbruk/beroende i kombination med psykisk ohälsa - är en målgrupp i samhället som ofta behöver insatser från flera aktörer.

Därför behöver de ett samlat omhändertagande och det krävs ett ökat samarbete mellan såväl nämnder som verksamheter.

Division Social omsorg har arbetat med frågan och identifierat fyra viktiga pusselbitar:

  • Ett samarbete i myndighetsutövningen mellan handläggarna från myndighetsfunktionen för funktionsnedsatta och socialsekreterare från kommunens missbruks- och beroendevård
  • Ett boende med en lokal plats för ett tiotal personer – vilket gör det möjligt att på hemmaplan stödja personer som i dag har placerats i andra kommuner.
  • Öppna insatser, som boendestöd och behandlingsinsatsen FRACT (Flexibel Resursgrupps- ACT) - behandling och samordning kring samsjukliga personers behov.
  • Sysselsättning – att personerna har något meningsfullt att göra på dagarna.

Uppdrag att starta

Socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden såg att det behövdes en gemensam kraftansträngning för att sätta ljus och fokus på att verksamheterna skulle arbeta med frågan och hitta lösningar.
– Vi har sett att vi inte har lyckats organisera de insatser som de här människorna behöver i tillräckligt stor grad. Det är människor som är sköra och behöver ha samhället på sin sida för att lyckas komma till ett bättre mående och få en plats i samhället och inte utanför, säger Sofia Amloh ordförande för vård och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun.

– Personer ska inte behöva falla mellan stolarna. Med ett nytt boende och andra lösningar behöver personer inte bollas mellan olika aktörer, utan får rätt hjälp på plats. Hjälp på hemmaplan, gör det lättare att klara sig långsiktigt, eftersom personen finns där också vården och tryggheten finns, säger Marjo Gustafsson, ordförande för Socialnämnden i Nyköpings kommun.

På senaste mötet för Vård- och omsorgsnämnden och för Socialnämnden beslutade nämnderna att ge i uppdrag åt Social omsorg att gå vidare med planerna och starta boendet.

Boende i hemgårdsområdet

Det nya boendet ligger i hemgårdsområdet i direkt anslutning till övrig missbruks- och beroendevård som kommunen har där. Planen är att öppna det nya boendet till våren 2021.

Det nya boendet och det nya arbetssättet innebär en bruttokostnad på cirka åtta mnkr per år. Kostnaden kommer dock att minska genom att personer som i dag har placeringar i andra kommuner kan komma hem till Nyköping och få sitt stöd på hemmaplan, så kallade hemtagningar. Läs mer om Vård- och omsorgsnämndens budget för 2021. 

Kontakt för frågor

Marjo Gustafsson, ordförande för Socialnämnden i Nyköpings kommun, 0155-24 83 04, marjo.gustafsson@nykoping.se

Sofia Amloh ordförande för vård och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun, 0155-24 89 38, sofia.amloh@nykoping.se

Glenn Andersson, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen i Nyköpings kommun, 0155-24 85 70, glenn.andersson@nykoping.se