Nyköpings landsbygd är ett guldägg med möjligheter
Pandemiläget har gett Nyköping ett guldägg. Efterfrågan på bostäder på landet är stor över hela Sverige, folk har börjat lämna städerna och det är digitaliseringen som skapar möjligheterna. Landsbygdens möjligheter har kanske aldrig varit större. Det menade tre nytänkare när landsbygdsstrategin höll sin kickoff.
Nu gäller det att förstå och använda sig av det gynnsamma läget. Då kan Nyköpings kommun bli ännu mer attraktivt och diversifierat. Inspiratörerna deltog i den digitala landsbygdsträffen för att hjälpa kommunen att se på landsbygden med nya glasögon. Kommunalrådet Martina Hallström C, deltog tillsammans med kommundirektör Mats Pettersson och moderator Maria Karlsson, näringslivschef.
Helt nya möjligheter med IT
Inspiratörerna levererade sina bevis. Teo Härén, professionell kreatör och inspiratör, är trött på myten om stadens kreativa kvaliteter och beskrev digitaliseringens betydelse för landsbygden.
- Vi har det ju bättre! Vi kan studera vid internationella skolor, jobba från landet eller från annat land, träffa en kärlek via dejtingsajter och få fantastiska kulturupplevelser från olika länder. Vi kan surfa fram samma intressanta saker som den som bor i New York.
Han menar att möjligheterna är obegränsade men att det kreativa självförtroendet saknas på landsbygden – som identitet. Det måste byggas upp och samtidigt flödar det av kreativitet där.
Allt fler lämnar städerna
Peter Eklund, Nyköpingsbo och styrelseledamot i Hela Sverige ska leva, höll med och radade upp exempel efter exempel. Stora arbetsgivare börjar nu säga till sina anställda att de får jobba hemifrån när de vill, varje medarbetare blir ett eget kontor. Det kommer mer av det, utvecklingen har just börjat sa han.
I Stavsjö startades en byggemenskap som skapade åtta hyreslägenheter till äldre som fick bo där om de sålde huset till en barnfamilj. Nu har priserna i Stavsjö på bostäder ökat mest av alla orter i Sverige!
- Vi vet genom undersökningar att inga äldre vill lämna landsbygden, men att allt fler vill flytta dit. Inom tio år har antalet 80-plussare ökat med 70-80 procent, vad kan vi göra så de kan bo kvar och nya familjer flytta in? Vilket ansvar är kommunerna i Sverige beredda att ta för de möjligheter digitaliseringen skapar för landsbygden? Femtusen personer har flyttat ut från Stockholm på ett år jämfört med året innan då det var 900 personer. Mäklarna i Nyköping och i landet ser vad som pågår, priserna rusar.
Verktygen landsbygden vill ha
Byggemenskaper har blivit allt intressantare i närorter och på landsbygden i Sverige. Det är en kooperativ form av byggande där folk går samman om sin idé, resurser och arbete. Det kan vara ekobyar eller andra projekt. Tinna Harling är en av Sveriges kunnigaste arkitekter på området och har medverkat vid flera sådana projekt i båda stora och mindre kommuner. Hon presenterade konkreta verktyg som kommuner kan använda för att stimulera landsbygdens utveckling. Allt från markanvisningspolicys, övergripande styrdokument, bostadsförsörjningsplaner och att översiktsplanen prioriterar mångfald och social hållbarhet.
Seminariet kommer att följas upp med workshops senare. Närmare 100 personer såg livesändningen som kan ses i efterhand på den här länken. https://nykoping.se/landsbygdsstrategi