Nyköpings kommun genomför skräpmätning
Hur mycket skräp slängs det på marken egentligen? Var samlas det någonstans och vad är det för typ av skräp? I veckan påbörjas en skräpmätning i centrala Nyköping för att ta reda på hur stort problemet är. Mätningen utförs av feriepraktikanter enligt en metod som är framtagen av Håll Sverige rent.
Syftet med mätningarna är att kartlägga skräpsituationen, ta fram mål och sätta in åtgärder. Det här är den fjärde skräpmätningen som genomförs i Nyköping. De tidigare gjordes 2011, 2012 och 2015. Kontinuerliga skräpmätningar visar förändring över tid och gör det möjligt att följa upp och se om tidigare åtgärder fungerar.
- I de tidigare mätningarna har fimpar varit det vanligaste skräpet. Sedan dess har det införts rökförbud vid exempelvis hållplatser och serveringar och det blir intressant att se om det är färre fimpar vid sådana platser nu, säger Helena Göransson som är driftchef på kommunens parkavdelning.
Mätningen görs i samarbete med Håll Sverige rent
Tillsammans med Statistiska Centralbyrån och Statisticon har Håll Sverige rent tagit fram vetenskapligt säkerställda metoder för att mäta nedskräpningen.
I tio dagar räknas och kategoriseras skräpet på 200 koordinatpunkter, som är samma som vid de tidigare mätningarna.