Nyköping håller skolorna öppna

13 mars 2020

Nyköpings kommun har ett ansvar för att verksamheter som skola och omsorg ska fungera normalt även under speciella omständigheter. Därför handlar kommunens konkreta planering nu i hög grad om hur verksamheterna ska bedrivas även om många skulle bli sjukskrivna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar kommunerna att hålla skolorna öppna och Skolverket är tydligt med barnens rätt till undervisning. Blir skolor tvungna att stänga så ska den förlorade tiden tas igen på annat sätt, exempelvis genom att senare förlänga skoldagar eller terminer.

- Vi delar Folkhälsomyndighetens rekommendation att hålla skolorna öppna, främst för att utbildningen av våra barn och unga är så viktig. Skolan utgör också en fast punkt för många barn som inte skulle må bra om skolan stängs. En annan aspekt är att många vårdnadshavare jobbar inom sjukvård, transportbranschen, omsorg eller skola. Om de måste vara hemma och ta hand om lediga men friska barn är det en förlust för samhället, säger Inger Fransson, divisionschef Barn, Utbildning, Kultur.

Kommunen anpassar verksamheten

Hon konstaterar också att läget ständigt förändras och om det kommer andra råd kring skolorna från Folkhälsomyndigheten så följer kommunen dem och vi känner oss trygga med det.

- Däremot kan vi komma att behöva göra förändringar lokalt kring skoldagen och undervisningen beroende på hur många i personalen som är sjukskrivna eller hemma med sjuka barn, säger Inger Fransson.