Nyköping får akademiskt nav - gynnar näringslivet
Nyköpings kommun har beviljats 5,1 miljoner kronor i EU-medel för att skapa ett nytt akademiskt nav. Det ska höja den akademiska kompetensen hos invånare i Nyköping och kringliggande kommuner, utveckla samarbetet med högskolor och universitet och knyta näringslivet till forskning och akademi och stärka deras konkurrenskraft.
Utöver EU-medlen stöttar Nyköpings kommun projektet med fem miljoner kronor i form av arbetsinsatser under de två årens uppbyggnadsskede.
- Det här är mycket bra eftersom vi generellt i Sörmland har en låg utbildningsnivå. Vi vet också att stora delar av näringslivet har svaga kopplingar till forskning och akademi så det kan stimulera till utveckling. De som bor här får genom satsningen en bättre ingång till studier på högskolor och universitet, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.
Förstudien efterlyste akademisk koppling
Näringslivschef Maria Karlsson är mycket glad att ansökan beviljades efter den förstudie som gjorts under 2020 där många lokala företagsledare uttryckt ett starkt behov av att stärka kopplingen till högskolor och universitet. Redan idag arbetar Campus Nyköping Företag nära näringslivet i kompetensfrågor och Näringslivsenheten kan ge innovationsstöd genom att koppla ihop företagen med specialister, men med navet ska kontakten med forskning och högskolor bli tydligare.
- När Campus nu utvecklar en metodik för att på plats i Nyköping stödja studenter som läser på distans sänker det tröskeln för att studera eller vidareutbilda sig. Dessutom beräknas fler klara sig igenom studierna. Det ska vara möjligt att välja högre studier utan att behöva flytta eller pendla. Det betyder också att vi får bättre förutsättningar för näringslivet genom att bygga upp en accelerator för innovation som skapar bättre flöden mellan näringsliv och akademiska lärosäten. Möjligheterna med det akademiska navet sänker tröskeln även för företagen genom tillgång till studier, examensarbeten, praktikplatser, forskning och forskningssamarbeten.
Campus får bättre lärmiljö
Rosmari Gerdin, skolchef för vuxenutbildningen i Nyköping, ser en utveckling där Campus Nyköping hittar många nya samarbetsaktörer, stärker relationerna med näringslivet där nya studenter söker sig till nya program och påbyggnadsutbildningar.
- Campus Nyköping erbjuder redan idag program och kurser på distans men med det akademiska navet så kan vi samla fler utbildningar, knyta till oss forskning och erbjuda optimalt tekniskt och pedagogiskt stöd. Det är viktigt så att folk orkar och inte hoppar av sin utbildning.
Näringslivet har visat särskilt intresse för tekniska och ekonomiska utbildningar samt ledarskap. Redan idag finns en tydlig koppling till Mälardalens högskola, det samarbetet intensifieras nu. Projektet startar formellt den 1 januari och pågår två år.