Nya kontantfria parkeringsautomater

15 april 2021

Nu börjar Nyköpings kommun att installera nya kontantfria parkeringsautomater på de kommunala parkeringarna i Nyköpings stadskärna. De gamla automaterna är utdaterade och de nya mer driftsäkra. 

Under våren ska alla 48 automaterna bytas ut till nya automater utan fysiska pappersbiljetter. Betalning görs med kort eller med någon av parkeringsapparna Parkster eller Easypark.

- De gamla automaterna hade flera driftproblem. Nu uppdaterar vi dem med ny teknik och nya funktioner som kommer att göra automaterna miljövänligare. Vi slipper till exempel 400 000 pappersbiljetter som skrevs ut varje år, säger Tommy Carlsson, verksamhetschef på Gata, Park, Hamn i Nyköpings kommun.

En annan nyhet är att automaterna är kontantfria. Detta medför att hanteringen av mynt försvinner helt, vilket leder till minskat transport- och underhållsbehov.

- Myntbetalningen har minskat kraftigt de senaste åren och nu slipper vi skadegörelse på myntintag och hoppas därav på färre underhållsåtgärder. Flera exempel från andra kommuner har visat att det fungerar väl med enbart kortbetalning och parkeringsappar, säger Tommy Carlsson.

Fler funktioner

  • Möjlighet finns att använda blipp-funktion för betalning med kort vilket gör betalningen enklare och snabbare.
  • Kommer du tillbaka innan din parkeringstid gått ut, kan du checka ut din pågående parkering i en automat inom den zon du parkerat i. Det innebär att du enbart behöver betala för den tid du parkerat.

Successivt utbyte under våren

De 48 kommunala parkeringsautomaterna i Nyköpings stadskärna kommer att bytas ut successivt under våren.

Läs mer på nykoping.se/parkering

I den innersta stadskärnan (röd zon) är det gratis kantstensparkering (gatuparkering) till och med den 30 september 2021. Observera att det fortfarande kostar på övriga parkeringsplatser.