Ny förskola byggs i Oppeby

30 mars 2021

Vid Kommunstyrelsens sammanträde 29 mars beslutades att 76,3 miljoner ska investeras i en ny förskola vid Oppeby skolområde. Den nya förskolan beräknas stå färdig 2023 och kommer att ha 150 platser.

Den nya förskolan kommer att heta Släbro förskola och ska byggas enligt kommunens färdiga koncept för förskolor. Förskolan är planerad på drygt 2000 kvadratmeter fördelade på två våningar och kommer att få en inhägnad förskolegård på över 6600 kvadratmeter för lek och upplevelse. I anslutning till förskolan anordnas cykelparkering och cykelförråd.

Ny parkering, vändplan på Regeringsvägen samt åtgärder för att öka tillgängligheten till fornlämningsområdet bredvid nya förskolan ingår också i byggprojektet. Byggstart är våren 2021 och med den planerade byggtiden på 2 år ska den nya förskolan stå klar 2023.

I de beslutade investeringsmedlen på 76,3 miljoner ingår även 3 miljoner till division Barn o Utbildning för inköp av inredning och utrustning samt 300 000 kronor till Måltidsservice för inköp av köksutrustning och köksredskap till förskolans kök.

Byggprojektet för Släbro förskola har en egen webbsida här på nykoping.se med mer information och handlingar att ta del av. 

Bakgrund

Oppeby har ett behov av fler förskoleplatser och behöver dessutom ersätta flera befintliga förskolelokaler som är små och inte anpassade att för att bedriva en ändamålsenlig verksamhet.

Under 2020 har arbete med projektering och upphandling skett. Det handlar om att ta fram planer och underlag för en ny förskola samt undersöka vart den nya förskolan ska ligga. Projektering av en ny förskola har skett parallellt med framtagande av detaljplan för området. Detaljplanen antogs av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den 2 februari i år.