Nicos elever flyttar till Näringslivets hus i höst

18 juni 2021
Företag och näringsliv

Allt fler elever söker till Nicolaiskolans gymnasieprogram och inför skolstarten behövs fler lokaler. Lösningen blir att Näringslivsenheten temporärt flyttar till Westerlingska gården i samma kvarter vid årsskiftet. Den första juli  lämnar de Näringslivets hus i den före detta Rektorsbostaden på Nicolaiskolans gård.

När det stod klart hur många elever som sökt till kommunens Vård- och omsorgsprogram och Handels- och ekonomiprogram, insåg både division Utbildning och Kommunfastigheter att situationen krävde en bra lösning. Tillsammans med Näringslivsenheten som har sina lokaler i Näringslivets hus, den före detta Rektorsbostaden på Nicolaiskolans gård, började diskussionen om olika alternativ.

- Gymnasieprogrammen på Nico får allt fler sökande elever varje år. 2017 fanns 230 elever och 25 medarbetare på Nico, till höstterminen 2021 räknar vi med ca 410 elever och 43 medarbetare, säger Peter Ekedahl, rektor på Nyköpings Gymnasium. Tillväxten beror på att antalet ungdomar som ska söka till gymnasiet ökar, liksom intresset för utbildningarna på Nico.

Kräver enklare anpassningar

Den bästa lösningen stod snabbt klar; att anpassa Näringslivets hus för undervisning och flytta Näringslivsenheten till Westerlingska gården som är färdigrenoverad vid årsskiftet. Förändringen kräver endast smärre ombyggnader av Näringslivets hus, huset är redan anpassat för undervisning och kan ta emot 100-130 elever samt medarbetare. 

- Det är glädjande att skolans gymnasieprogram lockar allt fler att utbilda sig och vi vill givetvis bidra till en bra lösning, säger näringslivschef Maria Karlsson. Skolan kan växa och vi får bra förutsättningar att samla och förstärka våra resurser ihop med partners i Westerlingska gården och arbeta med uppdraget att utöka möjligheterna till akademiska studier och innovationsstöd i Nyköping. Projektet delfinansieras avTillväxtverket. De tidigare planerna på att långsiktigt utveckla stadskvarteren runt torget med miljö och utbud påverkades kraftigt av pandemin. Den tillfälliga lösningen med flytten innebär nu en möjlighet för oss att göra ett omtag i det utvecklingsarbetet.

Tillgängligheten påverkas inte

Näringslivsenheten flyttar ut från Näringslivets hus till midsommar då Kommunfastigheter inleder en enklare anpassning av lokalerna till undervisningsbehov. Sannolikt kan delar av lokalerna i Westerlingska huset tas i bruk under hösten. Näringslivsenhetens medarbetare finns från och med den 5 juli i Stillehuset, före detta polishuset, i ett antal arbetsrum. Näringslivsenhetens tillgänglighet kommer inte att påverkas. 

- Att återställa Näringslivets hus till undervisningslokaler är den bästa och kostnadseffektivaste lösningen, säger Mikael Karlsson, chef för Kommunfastigheter. Det kräver inga stora ingrepp och innebär låga kostnader i relation till andra alternativ vi undersökt. Det handlar främst om nedmontering av innerväggar i glas samt justering av ventilation och lokalerna blir klara till skolstarten. De kan enkelt återställas när Näringslivsenheten flyttar in igen om några år. 

Kostnaden för ombyggnaden uppskattas till cirka 500 000 kr. För Näringslivsenheten är den kostnadsneutral. Kommunfastigheter har också fått ett uppdrag att se över en långsiktig lösning på gymnasieskolans utökade behov av lokaler.