Lokalt brottsförebyggande råd ska ge ökad trygghet och minskad brottslighet

9 november 2020

Nu startar Nyköpings kommun tillsammans med polisen och aktörer från näringslivet ett lokalt brottsförebyggande råd för att få bättre effekt och verkstad i de brottsförebyggande frågorna.

Rådet, som består av de tre kommunalråden, oppositionsråd, kommunens säkerhetschef och säkerhetssamordnare, lokalpolisområdeschef, kommunpolis samt representanter från näringsliv och bostadsbolag, ska träffas 3-4 gånger per år. Under mötena ska den lokala problembilden diskuteras och åtgärder ska samordnas, följas upp och utvärderas. Arbetsgrupper ska skapas som kan jobba operativt med frågorna. Grupperna kan till exempel bestå av aktörer inom ett visst område där en problembild finns.

Tidigare har STRÅ (Säkerhets- och trygghetsrådet), som var aktivt fram till 2017, haft ett brett anslag på säkerhets- och trygghetsfrågor med många medlemmar (ett 30-40-tal) från både kommun, polis och näringsliv på olika nivåer. Dock blev det med tiden färre och färre som deltog. Det blev svårt att få effekt och verkstad i frågorna.
- Nu gör vi ett omtag i och med starten av ett lokalt brottsförebyggande råd. Att vi politiker är med är viktigt för koppling till beslutsnivån, och att vi kan arbeta på lång sikt och inte avhängigt mandatperioderna, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hela det brottsförebyggande arbetet utgår från BRÅ:s samverkansmodell och kunskapsbaserade arbetssätt. 

Utöver det lokala brottsförebyggande rådet, som har en samordnande och rådgivande men inte beslutande funktion, finns även ett samverkansavtal mellan polisen och kommunen som gäller i fyra år och ettåriga handlingsplaner och medborgarlöften, som utgår ifrån vad medborgarna upplever som problem.

En gemensam lägesbild

Basen i samverkan och det brottsförebyggande arbetet är EST, effektiv samordning för trygghet. EST är en metod för att dela lägesbilder med varandra. Varje vecka samlas information in från kommunen, polisen och bostadsbolagen Nyköpingshem, Victoria park, HSB och Kungshem om inträffade händelser, till exempel skadegörelse, ordningsstörning, otrygga platser, social oro och incidenter mot anställda. Den gemensamma lägesbilden ligger till grund för vad och var man behöver genomföra åtgärder för att öka tryggheten och säkerheten för alla som bor och vistas i Nyköping. Arbetssättet ökar också förutsättningarna för tidiga insatser.
- Allt detta tillsammans gör att vi får struktur på samverkan, har en gemensam lägesbild, vad vi behöver åtgärda och fokusera på. Om vi har en klar bild över läget blir det lättare att veta vem som ska göra vad och välja effektiva åtgärder, säger Henrik Lundh, kommunens säkerhetschef.

Ett aktuellt exempel är Västra skolans skolgård. Skolan och andra aktörer rapporterade in till EST att det ofta är ungdomar som hänger på skolgården efter skoltid och på helger. Det förekommer nedskräpning, skadegörelse, alkoholkonsumtion och ordningsstörningar i form av högljudda aktiviteter.

En grupp bildades med bland annat kommunens säkerhetssamordnare, representanter från skolan och Nyköpings arenor. Det har resulterat i att kulturföreningen Generator har fått i uppdrag att under hösten skapa aktiviteter på platsen som ska locka dit andra, till exempel föräldrar och barn, vuxna och äldre. Målet är att fler målgrupper ska ha upptäckt platsen, minskad skadegörelse och mindre ordningsstörningar. Arbetet kommer att utvärderas i början av nästa år.

De aktiviteter som ordnas på Västra skolans skolgård efter skoltid hittar du på nykopingsguiden.se.