Livsmedelsenheten håller dialog med restaurangerna
Nyköpings kommuns inspektörer från livsmedelsenheten och miljöenheten har besökt restauranger med serveringar. Arbetet görs för att säkerställa ett säkert besök för gästerna, med anledning av coronaviruset.
Det tittas bland annat på att gästerna endast får äta och dricka sittande vid ett bord eller ta med maten för avhämtning, och att trängsel inte får förekomma.
Följer restaurangerna de råd som finns?
- De allra flesta följer råden. Första gången vi var ute var det en större del som vi valde att titta närmare på när det faktiskt skulle finnas risk för trängsel, men där har vi haft dialog om vad som behöver göras. Under helgen har den siffran sjunkit till bara ett fåtal. Det är väldigt positivt att det är så, säger Amal Shabibi, chef för livsmedelsenheten.
Vilka åtgärder har ni sett att restaurangerna vidtagit?
- De åtgärder vi ser är att man glesar ut mellan borden eller markerar vissa sittplatser med tejp för att kunder inte ska sitta där. Vissa har lagt markeringar på marken som visar var man ska stå för att kunderna inte ska behöva trängas om de ska betala och så, säger Amal Shabibi och betonar samtidigt att gästerna också har ett stort ansvar att följa myndigheternas rekommendationer.
Kommer någon restaurang att behöva stänga?
- Det finns lite att göra för de som inte är där ännu, men de allra flesta har en plan och har ändrat sin verksamhet och arbetssätt för att minska smittspridningen av coronaviruset. Vi kommer fortsatt att hålla en dialog och titta på lösningar, säger Amal Shabibi.