Insatser startas idag för att säkra rutiner på serveringar
Efter den senaste tidens uppmärksamhet om att det är trångt på restauranger och serveringar i Stockholm bland annat, inleder Miljö- och Livsmedelsenheten idag en gemensam insats för att se över situationen inom livsmedelsnäringarna i Nyköpings centrum.
– Vi har inte gjort så många besök tidigare av det här slaget men gör dem nu i samråd med Smittskyddsläkaren i regionen. Vi tror att många livsmedelsföretag redan säkrat sina rutiner men det kan fortfarande finnas mer att göra för att skapa en säker miljö för dem som arbetar på och besöker matställena, säger Per Berggren, chef för Miljöenheten.
– Vi tänker besöka olika näringsställen framöver vid olika tidpunkter, även på kvälls- och helgtid. Nu börjar vi med serveringarna och snabbmatkedjorna i och runt centrum för att se hur det fungerar hos dem. Tanken är att vi ska också kunna vara ett stöd för dem i det här arbetet och ge dem vägledning och råd som säkrar de nya rutinerna, säger Amal Shabibi, chef för Livsmedelsenheten. Ingen vill ju bli smittad.
Samverkar med Smittskyddsläkaren
De fyra teamen med inspektörer från Miljö- och Livsmedelsenheten kommer vid alla besök framöver att ha med sig informationsmaterial, affischer och en checklista. De vill nå näringarna för att ta del av hur de tillämpar de nya reglerna som började gälla den 25 mars.
Enligt dem förbjuds bland annat stående servering, det ska vara glest mellan bord och bufféer och inte finnas några trånga köer. Vid besöken identifieras också verksamheter som kan utgöra en risk och saknar rutiner. Det är livsmedelsföretagens skyldighet att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter.
Resultatet av arbetet återkopplas till regionens Smittskyddsläkare som har ett nära samarbete med kommunen i denna fråga.