Hur ska en mötesplats i Brandkärr se ut?

29 september 2020

Brandkärr har länge saknat en mötesplats för alla, ett aktivitetshus där man kan träffas. Men vad ska finnas där och för vem? Nu har du chansen att tycka till.

Under september-oktober får Nyköpingsbor i alla åldrar möjlighet att påverka och delta i arbetet med att utforma en attraktiv, jämställd och kreativ mötesplats i Brandkärr.

- Det behövs en mötesplats av olika anledningar men den främsta är trångboddheten. Det behövs en lokal i närheten där man kan träffas, säger Torbjörn Olsson (C), ordförande i Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden som via Kommunfullmäktige fått uppdraget.

En upphandlad konsult, Urban Utveckling, kommer att genomföra medborgardialogen. Den kommer att ske genom samtal på olika platser. Med start nästa vecka bjuds alla intresserade Nyköpingsbor in till dialogmöten i Brandkärrsskolans matsal och utomhus utanför skolan, Brandkärrsvägen 106 A.

Kom när du vill mellan kl. 16:00-18:00 följande datum:

Måndag 5 oktober bjuder vi särskilt in män.

Tisdag 6 oktober bjuder vi särskilt in kvinnor.

Måndag 12 oktober bjuder vi särskilt in äldre.

Barn och ungdomar intervjuas på olika ställen i kommunen.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kan max ta in 50 personer i lokalen.

- Det kan synas konstigt att dela upp i män och kvinnor men om man har kunskap om olika kulturer och hur det är i socioekonomiskt utsatta områden så vet vi att kvinnor har svårare att komma till tals. Det är inte jämställt och självklart tråkigt men också en del av problemet, säger Vilhelm Meyer, VD på Urban Utveckling.

Själva dialogen kommer ske på det här sättet men mötesplatsen och aktiviteterna ska vara till för alla.

150 röster

Utöver mötena kommer boende i Brandkärr, föreningar och förbipasserande på Stora torget i centrala Nyköping att intervjuas. Det ska ge kommunen en tydligare uppfattning av hur livet är i Brandkärr, vilka uppfattningar finns om området, vad behövs och vad saknas.

Barn kommer att intervjuas på Gruvans skola Brandkärr och Långberg. Intervjuarna kommer även att gå runt med räddningstjänstens ungdomsledare och söka upp ungdomar både centralt, i Brandkärr och i andra områden.

Uppsökande dialog sker också via kommunens verksamheter i Brandkärr, som till exempel familjecentralen och Kommunservice Brandkärr. Man räknar med att intervjua omkring 150 medborgare.

- Det är viktigt att vi lyssnar på det som sägs. Vi i Nyköping har varit bra på att prata om Brandkärr men inte med de som bor och vistas där. Med den här dialogen ska vi råda bot på det och öka delaktigheten, säger Torbjörn Olsson.

I december ska resultatet från medborgardialogen presenteras.

Resultatet ska användas som ett underlag i arbetet att ta fram ett förslag till mötesplatsens utformning och innehåll.