Hantering av skyddsutrustning ses över inom division Social omsorg
Efter att felaktiga munskydd skickas ut till verksamheterna gör division Social omsorg en genomlysning av hanteringen av skyddsutrustning. I väntan på resultatet centraliseras hanteringen av skyddsutrustningen.
Under coronapandemin har Nyköpings kommun köpt in stora mängder skyddsutrustning och var tidigt ute med att införa munskydd för medarbetare i vårdnära situationer för att minska smittspridningen av covid-19.
- Medarbetare och chefer har arbetat hårt för att hålla en god nivå på såväl vård- och omsorgsarbetet som på det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret under pågågående pandemiförlopp. Fokuset har hela tiden legat på att bedriva en patientsäker verksamhet inom alla enheter. Divisionen har under lång tid prövats hårt i flera avseende, inte minst bemanningsmässigt, säger Jan Holmlund, divisionschef Social omsorg.
Arbetsgivaren har två gånger i månaden lämnat en arbetsmiljörapport till lokala samverkansgruppen, tillika skyddskommitté. Vad som däremot inte fungerat fullt ut är inköp och distribution av just munskydd till divisionens över 80 enheter. Under senhösten 2020 skickades felaktigt märkta munskydd ut till enheterna och med passerat bäst före-datum.
- Det som hänt är allvarligt. Dessa munskydd skulle inte ha skickats ut. Vi behöver se över och säkra hela ledet i vår hantering av skyddsutrustning och jag har beslutat att inleda en genomlysning av såväl inköpsrutiner som arbets- och beslutsgång gällande skyddsutrustningshanteringen i divisionen, säger Jan Holmlund.
Hanteringen av skyddsutrustningen centraliseras
I avvaktan på genomlysningens resultat centraliseras hantering till ett begränsat antal funktioner, där inköp och kvalitetssäkring av skyddsutrustning och förmedlingen av utrustningen sker med särskild personal.
- Bristerna i inköps- och distributionsrutinerna har hittills, så långt det är överblickbart, inte bidragit till ökad smitta eller omsorgsavvikelser i verksamheten, säger Jan Holmlund.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Sofia Amloh (S), ser allvarligt på de brister som uppdagats.
- Jag är nöjd med att divisionen nu ser över hanteringen av skyddsutrustningen och kvalitetssäkrar processen i alla led, säger Sofia Amloh.
Nämnden kommer noga följa genomlysningen och resultatet av den.
- Nämnden kommer inte vara nöjd förrän bristerna har åtgärdats av divisionen. Alla vård- och omsorgstagare ska i alla lägen kunna känna sig trygga att medarbetarna har adekvat skyddsutrustning och att smittskyddsrutiner följs, säger Sofia Amloh.