Från full kalender till inget på en vecka - ur chocken kom ny energi

17 april 2020
Företag och näringsliv Barn och utbildning Omsorg och stöd Bo, bygga och miljö Trafik och resor Kommun och politik Uppleva och göra

På en vecka kastades tillvaron upp och ned för Per Karlsten som driver Nyköpingshus Konferens, festvåning, restaurang & catering. Hundra procent av tre månaders bokningar försvann på styvt en vecka. Han chockades och blev först handlingsförlamad.

Krögaren Per Karlsten på Nyköpingshus ger inte upp i första taget trots att han blivit av med 100 procent av sin verksamhet under pandemin.

- I ett sånt läge har man två val, säger Per Karlsten. Antingen drar man täcket över sig, lägger sig i fosterställning och googlar på katastrof. Eller så får man möta situationen och tänka att det här kommer att gå över och fråga sig - hur agerar jag då?

En tröst att inte vara ensam

Idag står hela Slottet stilla förutom cateringverksamheten. Affärsidén bygger på förbokade möten och nu har företag, grupper och sällskap ställt in allt. Dagarna har fyllts med administration runt krisen och förberedelser för ”livet efter corona”. Han har även kontakter med andra branschkollegor och företagare i liknande situation som också kämpar med läget.

- Vetskapen om att man inte är ensam i situationen är en tröst och bidrar till att hålla humöret uppe. Många kollegor har vittnat om att de mår väldigt dåligt och även jag har mina dagar, Nu känner jag i alla fall att jag gjort allt jag kan i det här läget och det känns bra.

Svårt att förstå myndighetsspråket

Det första och viktigaste blev att stoppa utflödet av pengar. Alla avtal granskades, alla leverantörer kontaktades och avtalen pausades tre månader - med ränta. Alla avtal förhandlades och han möttes av stor förståelse. Skatteinbetalningar pausades och han permitterade de anställda. Den 7 april, öppningsdagen för permitteringsansökan, lämnade han in den.

- Det var inte helt enkelt och mycket uppgifter som skulle fyllas i. Språket var krångligt så jag förstår att företagare med utländsk härkomst har problem och behöver hjälp.

"Bra att Nyköping agerat snabbt"

Som styrelserepresentant för Företagarna Nyköping Oxelösund hör han reaktioner från hela Sverige och får även rekommendationer från organisationen om tips att driva på i kommunerna.

- Man blir faktiskt varm i hjärteroten för det är lite roligt att berätta att Nyköping agerat så snabbt. Här kom kommunens första stödpaket väldigt fort och det var bra också, även om det behövs mer. Jag har själv fått anstånd med hyran och blivit väl bemött. Det finns en god samverkan lokalt och i regionen och jag hör att andra också haft stor nytta av både stödpaket och rådgivning.

Mest orolig för alla småföretag

När det gäller det nationella stödpaketen är han tacksam för sjuklönen och korttidspermitteringarna men det behövs mer tycker han. En förhoppning är att Sverige vill ta efter Danmark och Norge med mer direkta stöd där man även tillämpar återbetalningsplaner efter förmåga. Pers största oro är att småföretagen kommer att knäckas, om inte nu, så när allt ska betalas tillbaka med små marginaler.

- Småföretagen är en bas i hela samhället och förlorar vi den strukturen, då är vi riktigt illa ute. Det kommer att dra med sig en massa elände och då kan vi bli många som får lämna både hus och hem.

 

Tio tips från Per Karlsten 

  • Börja agera – då når du en mental vändpunkt
  • Gå igenom alla avtal, kontakta leverantörer, sök deras förståelse. Pausa eller säg upp dem, kolla alla nya avtal – i det finstilta kan det stå att de gäller både 12 och 24 månader!
  • Om du inte kan eller vill ta lån, pausa skattekontot
  • Permittera anställda som företaget inte behöver
  • Ansök om att få tillbaka sjuklöner om du har rätt till det
  • Prata med kollegor – du är inte ensam
  • Använd rådgivning via STUA (Sörmlands turismutveckling AB) tillsammans med Almi och kommunens Näringslivsenhet
  • Leta efter möjligheter, både i lokala och nationella stödpaket
  • Var noga när du ansöker, ofullständiga uppgifter tar längre tid att hantera
  • Gör en kalkyl för hur länge företaget kan härda ut