Framgång i kommunens arbete för minskat matsvinn
Under våren har en mängd åtgärder gjorts för att minska matsvinnet inom kommunens skolor, förskolor och äldreboenden. Det har gett effekt – en ny mätning visar att det kastas 40 procent mindre mat nu än i höstas.
I höstas gjordes en nulägesmätning för att se hur stort matsvinnet var kring luncherna i alla kommunens förskolor, skolor och äldreboenden. Resultatet var nedslående – så mycket som var fjärde portion kastades istället för att ätas upp.
Sedan dess har Måltidsservice fördjupat sig i resultaten och börjat arbeta efter nya rutiner och arbetssätt. Bland annat har måltidspersonalen börjat föra matdagbok om rätternas åtgång och popularitet, och återkopplat informationen på ett mer systematiskt sätt än tidigare. Det har lett till att impopulära rätter har bytts ut och att antalet portioner som beställs bättre motsvarar den faktiska åtgången.
- Måltidspersonalen har även fått bättre förutsättningar att ”rädda” mat genom att vissa mottagningskök har utrustats för att kunna kyla ned och värma upp mat, berättar verksamhetschef Marianne Backrud Hagberg.
Målet var att det totala matsvinnet skulle minska med 25 procent från höstens matsvinnsmätning till 1 juni 2021. Resultatet efter vårens mätning visar att målet är uppnått med råge och att minskningen är hela 40 procent.
Fortsatt mätning av all mat som kastas
- Nu har måltidspersonalen gjort ett jättejobb, och frågan är hur andra kan bidra till att vi kommer vidare och minskar matsvinnet ytterligare. Där behöver vi hjälp både från matgästerna och från de som arbetar närmast matgästerna, säger Marianne Backrud Hagberg.
Vid slutet av år 2022 ska matsvinnet vara halverat jämfört med startåret 2020.
Bilden visar det totala matsvinnet för 5 veckor under höstterminen 2020 respektive vårterminen 2021.