Ett år sedan Eberspächervarslet - all samverkan gav resultat
Från chock till handling. För ett år sedan varslade Eberspächer 450 medarbetare. Tidningen Personal och Ledarskap uppmärksammar Nyköpings hantering och beskriver det ledarskapsprov företaget, kommunen, näringslivet och Arbetsförmedlingen. Det har blivit något av ett föredöme.
När företag lägger stora varsel medför det ofta ett chocktillstånd för kommuner och regioner. Det har gått ett år sedan Eberspächer varslade 450 personer och arbetet kom igång snabbt. Hur snabbt det kommer igång är sådant som påverkar möjligheterna för varslade att hitta nya jobb.
Personal & Ledarskap har skildrat hanteringen av varslet i ett långt reportage. Att arbetet under året gått bra är tydligt men resultatet går inte att avläsa så lätt eftersom uppsägningar har kommit vid olika tidpunkter. Många hittade nya jobb och en del varslade har återanställts.
”Hanteringen sticker ut”
- Vi är så nöjda, det har gått jättebra. Hanteringen av situationen i Nyköping sticker ut i jämförelse med hur det kan gå till på andra håll, säger Stefan Rybom, rådgivare på TRR, Trygghetsrådet. Det beror på att företaget och kommunen engagerat sig och drivit på, så är det inte alltid.
Samverkansgruppen med många aktörer har träffats ofta och skapat många aktiviteter. Mer än hälften av de berörda tjänstemännen har gått vidare till jobb eller längre studier, trots att alla inte lämnat Eberspächer än. En del har återanställts, några jobbar fortfarande och andra vill inte ha Trygghetsrådets TRRs hjälp.
De åtta personer TRR stöttar i dagsläget har bra kompetenser och förutsättningar. De flesta varslade tjänstemän arbetade med teknik och IT och som chefer bland annat. Varset omfattar även uppsägningar av sju tjänstemän, det genomförs under början av 2020.
”En stor eloge till Eberspächer”
- En stor eloge till Eberspächer och VDs och ekonomi- och HR-chefens engagemang, säger Mats Sandström på TSL, Trygghetsfonden. Det är inte ofta vi upplever ett sådant driv från samverkansaktörerna heller.
På kollektivsidan varslades 350 personer i januari 2019, de första 87 slutade i juli, 140 slutade till jul. Det är de uppsägningar som hittills lagts. I den totala gruppen på 350 personer har det varit stora rörelser, många har hittat nya jobb eller studier och sagt upp sig själva, en del har återanställts.
En stor grupp slutade till jul
Av den första gruppen på 87 så har drygt 25 avböjt stöd av TSL för att de hittat egna lösningar, 20 har återanställts och övriga har hjälp av ett coachningsföretag. För den senast uppsagda gruppen på 140 går det inte att säga något ännu eftersom de precis slutat sina jobb.
- Det som kan vara svårt att förstå är att 350 varslade inte betyder 350 uppsagda, säger Mats Sandström. Det blir alltid stora personalrörelser när varsel läggs och många tar egna initiativ vilket kan innebära att färre blir uppsagda. Men det finns goda förutsättningar för att det kommer att gå bra för de flesta.