Bygget av ridsportanläggningen är igång
Sedan våren 2016 när Nyköpings Ridsällskap gick i konkurs och ridskoleverksamheten vid Bullersta lades ned, har Nyköpings kommun saknat en ridsportanläggning. Samma år startade en utredning för att skapa en långsiktig och hållbar lösning för ridsporten inom Nyköpings kommun – och nu i januari 2020 är bygget av den nya ridsportanläggningen igång.
Kommunalråden Urban Granström (S), Martina Hallström (C), Malin Hagerström (MP) och Marco Venegas (MP) visades runt tillsammans med press och entreprenörer av projektchef Thomas Nygård som beskrev och berättade om anläggningen som nu byggs.
- Vi är nog många som sett fram emot det här startskottet, inte minst de barn och unga som håller på med ridsport. Som kommun är det viktigt att det finns ett brett fritidsutbud att erbjuda invånarna och den här ridsportanläggningen kommer att vara ett viktigt tillskott i att möta dagens och morgondagens behov med ett växande Nyköping, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Just nu pågår markarbeten på området och senare i vår är det planerat för stommontage av huvudbyggnaden - stall och ridhus. Byggnationen av anläggningen beräknas vara klar i slutet av 2021.
Fakta om anläggningen
Anläggningen kommer bland annat att bestå av ett ridhus, skötselstall, serviceutrymmen, omklädningsrum samt lokaler för föreningsmöten och teorilektioner. I anläggningen skapas även ett enklare mottagningskök och plats för café. För personer som behöver rehabilitering byggs en särskild avdelning, ett ”rehab-stall” och hela anläggningen kommer att vara tillgänglighetsanpassad.
Utomhus kommer det att finnas en ridbana och flera hagar. På området kommer det även att finnas separata hästboxar för sjuka hästar och hästar i karantän. I nuläget är anläggningen dimensionerad för upp till 40–45 ridskolehästar som kommer att gå i lösdrift. Valet av lösdrift möjliggör för att kunna utöka verksamheten och antalet hästar i framtiden.
Vad gäller driften av ridskolan fick Nyköpings arenor, vid kommunstyrelsens möte 4 november, i uppdrag att utreda frågan. Förutom ridskoleverksamhet ska lokalerna även kunna nyttjas för fysisk och psykisk rehab genom umgänge med häst samt fritids- och föreningsverksamhet.
Du kan läsa mer om ridsportanläggningen och se en film som visar anläggningen på nykoping.se/ridanlaggning. Vi har även samlat ihop vanliga frågor och svar om ridsportanläggningen på denna webbsida.
Platsen Nyäng
Den nya anläggningen byggs på Tillverkarvägen på Arnö där Tekniska Divisionen idag har sin verksamhet. Platsen kallas Nyäng och ligger nära allmän väg, busshållplats och vid gång- och cykelväg. Det är cirka 2,5 km till motorvägen mot Oxelösund, vilket gör anläggningen åtkomlig för besökare.
Platsen uppfyller de behov som finns för en stor ridsportanläggning och möter kraven på tillgänglighet. Kommunen äger marken och det är förberett för kommunalt VA, fiber och fjärrvärme, vilket håller nere byggkostnaderna. Området är också bra utifrån möjligheten att kunna växa och utöka verksamheterna i framtiden.