KS-beslut: nytt stödpaket till kommunens näringsliv

23 november 2020

Kommunstyrelsen i Nyköping beslutade måndag 23 november om ett nytt stödpaket till näringslivet med anledning av de svårigheter pandemin orsakar för många företag inom handel, service- och besöksnäring samt kulturella och kreativa näringar.

Ansökan till de beslutade insatserna öppnas från och med den 27 november. En del av stödåtgärderna kräver kompletterande information. Dess tillägg kommer att uppdateras på Näringslivs coronasidor.

Kommunens politiska ledning står enade i behovet av ytterligare stöd till det näringsliv som är hårt drabbat. Principen de följer är att "lyssna och göra det vi kan." De berörda enheterna Näringsliv, Ekonomi, Samhällsbyggnad, DSO och Teknik får nu i uppdrag att möjliggöra införandet av stödpaketet från och med den 1 december.

1. Förlängt anstånd med fakturor – särskilt drabbade sektorer Anståndsperiod sex månader och återbetalningsplan under 2021. Det omfattar branscher som är särskilt påverkade av nyligen införda restriktioner till följd av pandemin. Gemensamt för dessa verksamheter är att verksamheten baseras på fysiska kundmöten - detaljhandel, besöksnäring, kulturella näringar, annan serviceverksamhet såsom tex gym, persontransporter.

  • Ansökan kan ske om anstånd upp till 6 månader. Återbetalningstid är som mest hela 2021. Ingen ränta eller avgifter utgår under denna period. Betalningsförmågan i företagen ska användas till att reglera skulden, inte till tillkommande kostnader.
  • Krav kommer ställas på löpande betalning av minst 10% av skulden per månad under hela perioden.
  • Eventuell kvarstående skuld från befintlig anståndsperiod kan inkluderas i den individuella planen.
  • Krav kan ställas om rådgivning/stöd via STUA/NFC/ALMI om det bedöms kunna hjälpa företaget och säkra kommunens fordringar.

2. Återbetalning av tillsynsavgift för livsmedelskontroll 2020 till särskilt utsatta branscher som restauranger, hotell och serveringsställen.

3. Senarelägga debitering av tillsynsavgift för livsmedelskontroll 2021 från februari till september samt debitering av alkoholtillstånd/tillsyn från juni till oktober 2021.

4. Stötta handel och besöksnäring genom att ge alla kommunens medarbetare Nysams presentkort i julklapp. Det kan användas inom ett 80-tal butiker och verksamheter.

5. Ingen kostnad tas ut för cateringtillstånd av alkohol från 1 december tom 30 april 2021. Restaurangen behöver ha ett serveringstillstånd i botten och en komplettering i form av cateringtillstånd. Anmälan till alkoholinspektör måste göras inför varje beställning, kostar inget. För att bedriva cateringverksamhet av mat behöver man anmäla det till Livsmedelsenheten. Det krävs inget tillstånd och det kostar inget.

6. Rådgivningstelefon för nyföretagare, småföretagare och de som behöver rådgivning på andra språk i samarbete med Nyföretagarcentrum.

7. Digitalt HR stöd. Start av digitala utbildningar som avser HR- frågor kopplat till pandemin: permittering, varsel etc. Sker i samarbete med de stödlinjer som drivs av Nyföretagarcentrum och STUA.

8. Förlängd gratis kantstensparkering i centrala Nyköping till 31 mars 2021. Det underlättar för verksamheter som kör ut take away mat, för privata inköp och snabba ärenden som bidrar till konsumtion och handel.