Drift nya ridsportanläggningen till Kommunstyrelsens möte 21 december

16 december 2020

Förslaget som ska upp på kommunstyrelsens möte den 21 december är att Nyköpings Arenor får i uppdrag att förvalta och utveckla verksamheten på samma sätt som man idag förvaltar Rosvalla. Lösningen skapar förutsättningar för olika verksamheter och flexibilitet i nyttjandet av anläggningen.

Nyköpings kommun anlägger en ridanläggning i närheten av Flättna gård vid Nyäng som beräknas vara färdigbyggd i slutet 2021. Parallellt med byggnationen har Nyköpings Arenor haft i uppdrag att utreda vilken typ av driftsform anläggningen skall ha.

Tre olika alternativ för driftsform har synats: ”Föreningsalternativet”, ”Entreprenörsalternativet” och ”Kommunal drift”. En kombination av de olika alternativen har bedömts som mest lämpligt för drift av anläggningen. Förslag till beslut vid kommunstyrelsens möte 21 december är att driften av Ridanläggningen ska ske enligt samma modell som används för drift av Rosvalla.

Upplägget blir då att Nyköpings Arenor hyr anläggningen av Kommunfastigheter och sköter den dagliga driften av anläggningen, hanterar bokning av lokalerna, skriver hyreskontrakt med externa parter etc. Föreningar och företag hyr in sig i anläggningen och står för själva verksamheten, det vill säga utbudet till medborgana så som ridskola, rehab projekt eller vilka aktiviteter som är aktuella att genomföra i anläggningen.

- Den nya ridsportanläggningen med tillhörande ridskola är efterlängtad av många. Det känns bra att driftsfrågan snart är beslutad och att vi nu är ett steg närmare invigning och start av verksamheterna, säger Urban Granström, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Handlingarna till KS 21 december finns här på webbplatsen. 

Mer information om ridsportanläggningen

På anläggningen ska det drivas ridskola för barn och ungdomar. Anläggningen kommer även kunna rymma verksamhet för funktionsnedsatta och skall vara tillgänglig för andra ridföreningar och privatpersoner att hyra. I anläggningen kommer det även kunna arrangeras tävlingar samt djurutställningar med mera. Allmänheten skall även ha viss tillgång till ridanläggningen, till exempel hyra ridhuset eller paddock för privat ridning med egen häst.

I anläggningen skapas ett enklare mottagningskök och plats för café. Anläggningen består bland annat av ett ridhus, skötselstall, serviceutrymmen, omklädningsrum, lokaler för föreningsmöten och teorilektioner. Anläggningen är i nuläget dimensionerad för upp till 40-45 ridskolehästar som kommer att gå i lösdrift (aktiv grupphästhållning). Lösdrift möjliggör för att kunna utöka verksamheten och antalet hästar i framtiden. Området Nyäng möjliggör att anläggningen kan växa och utöka verksamheten i framtiden, till exempel fler ridhus.

Läs gärna mer om den nya ridsportsanläggningen här på webbplatsen.