Pengar till utvecklingsarbete

19 juni 2019

Europeiska socialfonden ger 13 miljoner kronor till Arbetsförmedlingens och Nyköpings kommuns treåriga utvecklingsarbete som ska få fler människor med försörjningsstöd att bli självförsörjande. 

Utvecklingsarbetet är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Nyköpings kommuns olika verksamheter, Vuxenenheten, Arbetsmarknadsenheten AME, Näringsliv och Campus Nyköping. Syftet är att skapa en väg in för individen att närma sig arbetsmarknaden och öka sin självförsörjning. I det arbetet ska samverkan främjas mellan kommunens verksamheter, Arbetsförmedlingen och näringslivet.

Ett treårigt projekt

Utvecklingsarbetet påbörjades sommaren 2019 med en analys och planeringsfas. Januari 2020 övergick projektet i genomförandefas med idéer om samverkan med individfokus. 2022 övergår projektet i en avslutningsfas där arbetsmetoderna implementeras. Förutsättningarna för att driva projektet har förändrats på grund av pandemin. Fler personer är nu beroende av stöd än när projektet startades. Stödet är individuellt och kan vara kompetensutveckling eller matchning för att nå den reguljära arbetsmarknaden.

Samverkansformer ska utvecklas

Projektgruppen består av handläggare, arbetskonsulenter och Studie- och yrkesvägledare. Tillsammans har de deltagit i en samverkansutbildning med syftet att främja samverkan. Ett arbete pågår också för att skapa samverkansformer med näringslivets aktörer. Förhoppningen är att flera arbetsgivare ska involveras.

Kontakta oss

Har du frågor? Kontakta projektledare cristina.forssander@nykoping.se