Utökad återvinning av matolja

17 oktober 2018

Sedan förra våren kan Nyköpingsborna lämna överbliven matolja i särskilda orangea skåp. Skåpen har använts flitigt – under det första året har nära tre ton olja samlats in. Nu utökar Nyköpings kommun därför insamlingen med fler skåp från 5 till totalt 14. 

Att matoljan lämnas in innebär att den inte hamnar i avloppet, där den kan orsaka stopp i ledningarna. Den insamlade oljan återvinns och kommer till nytta exempelvis i produktionen av drivmedlet biodiesel och i gummiprodukter.

– Använd matolja betraktades tidigare som sopor, men nu kan vi istället använda den till något bra. Det är ytterligare ett steg mot inställningen att det egentligen inte finns något avfall, bara outnyttjade resurser, säger Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköpings kommun.

Lokala aktörer samverkar

Insamlingen koordineras av det lokala företaget Ideando och sker i samarbete med Samhall, som bland annat tömmer skåpen och sköter hanteringen av de miljötrattar för matolja som kommunen delar ut. Madeleine Båverud, områdeschef på Samhall, är nöjd med uppdraget:

– Det är ett väldigt bra jobb utifrån vad som passar vår personal och många hos oss är också engagerade i miljö och hållbarhet. För oss har det varit väldigt roligt att få vara med från start och att det har blivit så lyckat, säger hon.

Här finns skåpen för fettåtervinning.