Stora Historiepriset 1 dec – hur stärker vi demokratin?

26 november 2018

Den 1 december står demokratin i fokus. Då får Ida Östenberg ta emot Stora Historiepriset på nyöppnade Sörmlands museum. Klockan 13 delas priset ut och därefter följer ett samtal mellan pristagaren och Tobias Svanelid om hennes forskningsinriktning.

Hon får priset för att hon under flera år argumenterat på ett övertygande sätt om de långa historiska perspektivens betydelse för att förstå dagens stora samhällsutmaningar, bland annat demokratin.

Efter intervjun med Ida Östenberg blir det ett panelsamtal med särskilt inbjudna deltagare i ett samtal med rubriken:
Leve demokratin! Hur stärker vi demokratin i en värld av faktaresistens, filterbubblor, populism och politikerförakt?

Panelsamtal om utmaningarna

I panelen ingår dessutom Anette Novak, chef och direktör för Statens medieråd, Rosaline Marbinah, ordförande för LSU och med i regeringens demokratikommitté, Charlotta Granath, förstelärare i demokrati och författare till boken: Demokratiuppdraget i skolan. Moderator är Mikael Olsson Al Safandi, journalist med mångårig erfarenhet som producent, chef och programledare vid SVT och Sveriges Radio.

Ida Östenberg är docent i Antikens kultur- och samhällsliv vid Göteborgs universitet och forskare vid Kungliga Vitterhetsakademien. Alla är välkomna till eftermiddagen, fri entré.

Här kan du läsa mer om aktiviteterna runt Stora historiepriset, Sveriges största, den 1 dec.