Olrogstipendium till Claes Eriksson

29 oktober 2018

Det är 100 år sedan visdiktaren och kompositören Ulf Peder Olrog föddes i Nyköping. För att fira det delas ett Jubileumsstipendium ut på 50 000 kronor. Olrogstipendiet 2019 går till manusförfattaren, komikern, skådespelaren, regissören, visdiktaren, kompositören och glädjespridaren Claes Eriksson.

Stipendiet delas ut för trettonde gången av Nyköpings kommun i samverkan med Rotaryklubbarna i Nyköping. Själva stipendieutdelningen kommer att ske vid en Jubileumsföreställning på Culturum i februari.

Hans Olausson från Rotary i Nyköping och närmast stipendiaten Claes Eriksson, vid offentliggörandet på Culturum måndag 29 oktober. Foto: Daniel Viberg

- Jag minns texter och visor av Ulf Peder Olrog från mitt barndomshem. Det lyssnades mycket på klassiskt som Olrog och Ramel. Mina föräldrar hade ett fint sinne för komik, vilket jag och min bror spunnit vidare på exempelvis i vårt arbete med Galenskaparna After Shave. Jag ser fram emot att komma till Nyköping igen i februari, säger Claes Eriksson.

Juryns motivering

Claes Eriksson lyfter gärna fram den egna bygden och den tillsynes okomplicerade människans möte med samtiden. Hans iakttagelser och lekfullt konstruerade texter ger likt Ulf Peter Olrogs ett intryck av att vara sprungna ur ett folkdjup som en stor del av publiken möjligen minns.

Claes Eriksson har tidigare erhållit ett flertal utmärkelser för sina insatser, till exempel Karamellodiktstipendiet, Guldmasken, Fridolf Rhudin-priset, Karl Gerhard-stipendiet, Piratenpriset, Tage Danielsson-priset och Litteris et Artibus.

Göran Hedin (Rotary), Göran Andersson (Rotary), stipendiaten Claes Eriksson och Hans Olausson (Rotary). Foto: Daniel Viberg

- Sång har varit gemensamt för många av stipendiaterna men efter hand har vi breddat det till underhållare som har någon slags gemenskap med Olrog. Claes Eriksson står liksom Olrog själv, för underhållning ur ett folkligt perspektiv. Med Claes Eriksson och andra tidigare stipendiater blir det en väldigt fin mix på Jubileumsföreställningen i februari, säger Hans Olausson från Rotary i Nyköping.

Jubileumsföreställning

2019 års stipendiat Claes Eriksson tar emot sitt stipendium vid en Jubileumsföreställning på Culturum den 27 februari, 2019. Flera tidigare stipendiater och andra Olrogtolkare kommer att framträda tillsammans med Claes Eriksson.

Tidigare Olrogstipendiater

Stipendiater sedan 1997: John Ulf Andersson, Cabaret Olrog, Jejja Sundström, Peder Svan, Jan-Olof Andersson, Calle Carlsson, Stefan Demert, Sven-Bertil Taube, Peter Carlsson, Maria Lindström, Owe Thörnqvist, Wille Crafoord och Eva Tjörnebo.

Vem var Olrog?

Nyköpingssonen, visdiktaren och kompositören Ulf Peder Olrog (1919-1972) var inte bara känd för sina så kallade schlagerparodier utan även som programchef på Sveriges radio eller Radiotjänst och som initiativtagare och chef för Svenskt visarkiv.

Mer information:

Hans Olausson, Rotary i Nyköping, tfn 070-665 24 74
Göran Hedin, Rotary i Nyköping, tfn 070-528 55 18
Per Lithammer, Nyköpings kommun, tfn 0155-24 83 69