Nyköping klarade kraven - blir en av 30 certifierade Purple Flag-städer

19 oktober 2018

Idag har Svenska Stadskärnor bekräftat vilka städer i Sverige som Purple Flag-certifieras i en ceremoni i Stockholm den 22 oktober. Nyköping tillhör de sju nya områden som certifieras; Nordstan, Bommen och Fredstan i Göteborg samt Falkenberg, Kristianstad, Ludvika. Tryggare kvällsliv är den röda tråden i arbetet.

- Väldigt roligt att de är nöjda med det arbete vi drivit, säger projektledare Bengt Spider Jansson, Nysam. Det har engagerat så mycket människor i Nyköping; handel, föreningsfolk, kyrkan, fastighetsägare, kommunens tjänstemän, politiker och ungdomar. Den handlingsplan vi kommit fram till och vill förverkliga kommer verkligen att bidra till Nyköpings attraktivitet, men det kommer att ta några år.

Vill inte förlora tid

Arbetet med handlingsplanen fortsätter direkt efter certifieringen och då ska projektet sortera aktiviteterna. De som har någon form av samröre med varandra fortsätter i gemensamma arbetsgrupper.

Arbetet startades av Nysam i Nyköping våren 2017. Då gick kvälls- och nattvandrare ut på stan för att hitta styrkor och svagheter i kvällslivet utmed Östra och Västra Storgatan. Det inkluderade allt från krogköer till belysning, svarta skyltfönster, hållplatser, p-platser och sittplatser och mycket mer. Även fastighetsägare har deltagit för att bidra till ett attraktivare centrum.

Många aktiviteter är investeringar

Handlingsplanen har 41 punkter. Den betas av de kommande åren med stöd av kommunen som varit en aktiv partner i arbetet. Arbetet är med andra ord inte slut, det har precis börjat. Här kan du se vad som ingår i handlingsplanen.

Pressinformationen från Svenska Stadskärnor 

Fakta om Purple Flag

Purple Flag är ett koncept från Svenska Stadskärnor som jobbat med många städer för att utveckla attraktiviteten som stadskärnorna vill bjuda besökarna på. I synnerhet efter klockan 17. Idén kommer från England och har drivits i Sverige sedan 2015. Hittills har ett 30-tal städer certifierats enligt modellen som är ett sätt att systematiskt driva trygghet och säkerhetsarbete framåt i städernas centrum.