Näringslivets Dag präglades av energi

26 oktober 2018

Näringslivets Dag började med ett myller av människor, möten, kontakter, småseminarier och föredrag från scenen. En rivstart med förväntningar i luften. En dag då allt händer och alla väntar på en hejdundrande fest – MINO-galan!

Stor spänning på scenen när tre nominerade nyföretagare fick sina motiveringar upplästa. Årets Nyföretagare blev Kalle Gustafsson med Impera Bygg AB som förnyat branschen med sin digitala profil. 

På scenen drog Maria Berghäll stor publik med sitt föredrag "Jakten på talangerna." Generation Z är generationen född mellan 1996-2012, uppväxta med internet som napp med ett beteende som skiljer sig från generationen innan.

Vad krävs av en arbetsgivare för att möta dem? Berghäll svarade; "På 8 sekunder ska du kunna fånga deras intresse, upplevas äkta och vara personlig. Det här är unga som snabbt vill fatta varför de ska hänga med dig. Om du är orädd, vill göra gott för andra, har ett personligt ledarskap och kan erbjuda dem en kreativ miljö med utrymme för självledarskap, då kanske du kan nå dem," var hennes uppmuntrande ord.

Styrs av värderingar och vet sitt värde

Hon berättade också att Generation Z inte tror på Akademikerkarriären, de tror att andra "skills" är viktigare, exempelvis innovativt och flexibelt tänkande. Om generationen innan dem förstod att allt handlade om att synas och höras, så är den här generationen mer fokuserad på innehåll, värderingar och äkthet - den  genomskådas omgående.

Rådet till arbetsgivarna var; om du inte finns med ditt företag på Youtube, börja direkt. De vet vad influencers betyder och vilket värde de har för marknaden. Det går att få 120 000 kr för publicering av ett inlägg. De här har slutat googla, men de ser allt på youtube.

Snart etablerar sig Mo Gård i Nyköping som representerades av Peter RInman, VD Fastigheter och Ros-Mari Seidlitz, etableringsansvarig. "Det här är precis rätt kommun för oss, lätt att skapa kontakter och göra avtryck."

I folkhavet fanns Peter Rinman, VD Mo Gård Fastighet och Ros-Mari Seidlitz, etableringsansvarig på Mo Gård som snart ska etablera sin verksamhet i Nyköping. De var här för att rekognoscera och träffa en del av de kontakter de hittills haft.

- Det är en fantastisk energi här och det känns att vår etablering är välkommen och kommer att göra avtryck. Vi märker också att många pratar om samverkan och det känns väldigt bra. Vi har bland annat träffat Arbetsförmedlingen, Campus Nyköping Företag och flera andra som vi kommer att ha mer kontakter med.

Kommunen väl representerad

Cirka 300 personer hade anmält sig och det stod alla fritt att delta i mindre seminarier, föredrag och möten. Många aktiviteter pågick parallellt. Bland besökarna syntes både Nyköpings tjänstemannaledning och ledande politiker, bland annat nya kommunalrådet Martina Hallström C som också är företagare. De deltar också i kvällen näringslivsgala, MINO-galan - en höjdpunkt för många.