Miljöfarligt silver uppmärksammas

19 november 2018

I samband med Världstoalettdagen vill Nyköpings kommun uppmärksamma vad vi spolar ut i avloppet. Antibakteriellt silver är ett av de ämnen som toppar listan över farliga ämnen.

I reningsverken kan mycket renas bort. Men mycket kan det inte. Den viktigaste insatsen är att ta bort utsläppet redan där det uppstår. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer och vattnets kretslopp.

Antibakteriellt silver i träningskläder

Branschorganisationen Svenskt Vatten* har har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Redan efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.

- Silvret är ett allvarligt hot mot vattnets kretslopp och kommer delvis från källor vi inte tänker på. Därför vill vi uppmärksamma alla på vad t ex dina kläder kan innehålla, säger Anders Jäger, driftchef för reningsverken i Nyköpings kommun.

Bara i slammet från Nyköpings reningsverk hittar vi 1298 gram silver per år. I det så kallade utgående vattnet från reningsverket återfanns 230 gram per år. Mängden silver in till reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt.

- Vi har sett att ämnet har ökat över tid. Det går inte att rena bort, enda sättet att det inte kommer i avloppet överhuvudtaget, fortsätter Anders Jäger.

Lagkrav på märkning

Det är lagkrav på att kläder med biocider, alltså giftiga ämnen, ska vara märkta tydligt. Men det följs inte alltid. Vill du försäkra dig om vad dina kläder innehåller, fråga i butiken.

Mer information

Läs mer i Svenskt vattens rapport "Silverläckan" 

Eller kontakta Anders Jäger, driftchef på Tekniska divisionen, Nyköpings kommun, 0155-24 88 00

*Svenskt vatten är en branschorganisation för kommuner, bolag och andra som arbetar med vatten- och avlopp.