Maten inom äldreomsorgen lagas kommunalt

16 november 2018

Från 16 november serveras kommunalt tillagad mat på äldreboenden och till personer med hemtjänst i Nyköpings kommun. Det här är startskottet för den kommunala verksamheten Måltidsservice som framöver också ska ansvara för maten inom förskolor och skolor.

Våren 2016 beslutade kommunstyrelsen (KS) att måltider inom skolan och äldreomsorgen på sikt ska drivas i kommunal regi, istället för av entreprenörer. Nu blir det verklighet. 

– Maten har stor betydelse i vår verksamhet. Det blir lättare att ställa krav och följa upp med måltidsproduktion i egen regi. Vi ser fram emot fortsatt utveckling av den offentliga maten och förhoppningsvis fler lokala produkter i nästa livsmedelsupphandling, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.

Personalen byter arbetsgivare

Att maten inom äldreomsorgen blir först ut beror på att avtalet med ISS löper ut 15 november. Personalen (cirka 25 personer) från ISS har tackat ja till att gå över till kommunen som arbetsgivare. De fortsätter att jobba i samma kök som tidigare men anställningen blir kommunal. Maten fortsätter att lagas i samma kök: Mariebergsgården, Fruängskällan, Myntan, Rönnliden och Lundagården.

Ett intensivt förberedelsearbete har pågått i ett par månader, exempelvis med att få klart recept, menyer, arbetsscheman, egenkontrollprogram, livsmedelsavtal och kassasystem. Vårdpersonalen som beställer mat från köken har utbildats i ett nytt kostdataprogram.

Nya recept och menyer

Boende på de kommunala äldreboendena kommer att få välja mellan två rätter till kvällsmat, istället för att erbjudas en rätt som tidigare. Till lunch blir det även fortsättningsvis två rätter att välja mellan. Till lunch serveras en aptitretare, varmrätt och dessert och till kvällen en aptitretare och kvällsmat.

- Klassisk husmanskost kommer oftare att finnas på menyn. Det ska också märkas att det är helg från fredagsmyset till söndagsmiddagen. Aptitretaren är något litet som ska finnas framdukat när matgästerna kommer till bordet. Till exempel en liten ostbit med oliv eller leverpastejkub med saltgurka, säger verksamhetschef Marianne Backrud Hagberg.

Skolan följer efter

Recept och menyer kommer att fortsätta utvecklas i matråd tillsammans med matgäster och kockar. De som idag har hemtjänst och får matlådor levererade kommer att få det enligt samma rutiner som tidigare. Framöver kommer även matlådorna att utvecklas. I februari 2020 blir det kommunalt tillagad mat inom skolan och förskolan, när avtalet med Sodexo går ut.

Kontakt för frågor:

Marianne Backrud Hagberg
Verksamhetschef Måltidsservice
Nyköpings kommun
0155-24 78 08
marianne.backrud.hagberg@nykoping.se