Flera handlare säljer öl och tobak utan legitimationskontroll

9 november 2018

Under hösten undersökte Livsmedelsenheten handlarnas rutiner för legitimationskontroll - dessutom gjordes kontrollköp för att se om rutinerna efterföljs. I 68 % av fallen såldes varor utan legitimationskontroll. 

- Inga underåriga ska kunna köpa tobak. Ingen förälder ska behöva oroa sig för att ens barn får tag på exempelvis tobak i Nyköpings kommun. Därför gör vi på Livsmedelsenheten löpande kontroller för att försäkra att lagar och regler som finns efterlevs, säger Amal Shabibi, chef på Livsmedelsenheten i Nyköpings kommun.

Livsmedelsenheten har bland annat gjort tillsyn över försäljning av tobak, folköl och receptfria läkemedel. Dessa varor får inte säljas till underåriga. Under våren och hösten utförde Livsmedelsenheten tillsyn av försäljning av varor med åldersgräns. Flera handlares egenkontroll och rutiner för legitimationskontroll kontrollerades. 

Under vecka 44 (höstlovet) gjordes kontrollköp. Ett kontrollköp är en metod som innebär att en person som har nyligen har fyllt 18 år med ett ungdomligt utseende testar om det går att handla folköl, tobak, receptfria läkemedel eller påfyllnadsbehållare till elektroniska cigaretter utan att visa legitimation. Det är en metod som är tillåtet för oss att använda oss av.

68 procent av köpen fick göras utan legitimationskontroll

- Årets resultat var inget att vara stolt över. Vi utförde kontrollköp på 19 verksamheter. I 13 av dessa verksamheter fick kontrollköparen köpa en vara med 18-årsgräns utan att visa legitimation. Det vill säga 68 % av köpen genomfördes. För enbart tobak gick 77 % av kontrollköpen igenom, säger Amal.

År 2017 gjordes 26 kontrollköp, då genomfördes köp i 8 verksamheter.

Fler kontroller och insatser mot detta

- Vi ser allvarligt på detta och vill nu tillsammans med handlarna göra Nyköping till en tryggare stad för våra ungdomar, säger Amal.

Det här innebär att Livsmedelsenheten kommer att bland annat:

  • genomföra kontrollköp i högre grad i framtiden. 
  • utöka samarbetet med Polisen i dessa frågor
  • se över andra andra insatser för att se en förändring. 

- Vi vill också så klart passa på att berömma de verksamheter som tog sitt ansvar och frågade om legitimation – bra jobbat! Tillsammans ska vi arbeta för nolltolerans mot försäljning av tobak till minderåriga i Nyköpings kommun, avslutar Amal.