Byt och låna för miljön och plånbokens skull

17 januari 2018

Trenden att hyra, låna, byta och dela växer sig allt starkare och många har återupptäckt denna hållbara möjlighet. Nyköpings kommun och samverkansparter bjuder in till föreläsning och workshop den 21 januari för att informera och inspirera till en hållbar konsumtion.

Om alla människor på jorden levde som vi gör i Sverige skulle jordens naturresurser vara förbrukade den 6 april varje år. Resten av året lever vi på kredit. Och betalar inte tillbaka. Det brukar kallas overshoot day, eller på svenska den ekologiska skuldens dag. Att hushålla med det vi har blir allt viktigare.

Projektet Minimeringsmästarna* bjuder in till föreläsning och workshop på ämnet kollaborativ konsumtion och bytesekonomi.

- Det ska vara enkelt att göra hållbara val i hur och vad man köper och äger. Tänk om vi på smarta sätt kunde låna saker vi inte använder så ofta, istället för att alla ska äga varsin av allt. Med föreläsningen vill vi inspirera till olika former av "ägodelning", lyfta goda exempel i Sörmland och skruva lite på våra vanliga sätt att tänka, säger Karin Sundby, projektledare för Minimeringsmästarna.

Föreläsning och workshop den 21 januari
Den 21 januari klockan 11.00-12.45 är det föreläsning och workshop med Mira Gartz som föredragshållare. Föreläsningen hålls i Skärborgarnas hus, fd Folkets hus i Trosa. 

Mira Gartz är en av initiativtagarna till DelaEko. DelaEko är en förening, blogg och webbsajt som hjälper människor att hitta enkla sätt att dela. Eventet hittar du på nykopingsguiden.se/aktuella-evenemang

- Många initiativ börjar gro för att byta och dela. Med hjälp av internet har det också blivit allt lättare. Temat är mycket spännande och ytterligare ett sätt att nå våra mål och uppdrag inom miljöområdet, säger Camilla Hjalmarsson, miljöspecialist på Nyköpings kommun.

Fler öppna föreläsningar
Under tävlingens gång anordnas fler föreläsningar som också är gratis för allmänheten. Håll utkik på minimeringsmastarna.se för tid och plats.

  • 25 mars – Matsvinn
  • 27 maj – Hållbar konsumtion

Vill du veta mer – kontakta gärna:

Projektledare Karin Sundby: 076-947 02 88
Camilla Hjalmarsson, miljöspecialist, Nyköpings kommun: 0155-24 89 48

*Fakta Minimeringsmästarna
Tävlingen och projektet Minimeringsmästarna ska skapa medvetenhet runt hushållens roll och möjlighet till att bidra till att minska sitt avfall och sin miljöpåverkan. 20-talet hushåll är ambassadörer i projektet som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Nyköpings kommun, Trosa kommun och Nyköpings hem. Deltagarna ska utmana sig själva och varandra i olika uppdrag. De ska också sprida sitt arbete och sina tips för att inspirera andra.