Bra hygien vid stadens salladsbarer

7 november 2018

Under maj-oktober utförde Livsmedelsenheten provtagning och kontroll av salladsbarer i Nyköpings kommun. Resultaten visar att testade salladsbarer håller god hygien. 

Livsmedelsenheten gjorde oanmälda inspektioner hos butikerna där rutiner för hantering och förvaring av salladen, personlig hygien och temperaturen i salladsbarerna kontrollerades.

- Vi valde att kontrollera hygienen och förvaringen på salladsbarerna eftersom de har blivit allt mer populära den senaste tiden. Dessutom med tanke på att kunderna plockar salladen själva, var det intressant att se om det kan påverka livsmedelssäkerheten på ett negativt sätt. Vi använder också resultaten för att se vilken inriktning denna typ av kontroll generellt bör ha. Med den kunskapen blir det lättare för oss att se vilken information som bör ges till verksamhetsutövarna vid framtida kontroller av verksamheter med salladsbarer, säger projektledaren Feras Al-Baz på Livsmedelsenheten Nyköpings kommun.

Dessa prover gjordes

Det gjordes också prover på flera av de livsmedel som fanns i salladsbarerna. Dessa mikroorganismer analyserades i produkterna:

Aeroba mikroorganismer 30°C

Skuren sallad

E coli

Skuren sallad

Koagulaspositiva Stafylokocker

Skuren sallad, kyckling och skinka

Bacillus cereus

Pasta/bulgur

Clostridium perfringens

Kött

Enterobacteriaceae

Kyckling och skinka

Listeria

Kyckling och skinka.

Gravad eller kallrökt lax

 

- Både resultatet för kontrollerna och provtagningarna visade godkända värden i alla testade butiker, vilket var mycket glädjande, säger Feras Al-Baz.

Det var dessa butiker som fick kontroll

  • Coop Extra Nyköping
  • Stora Coop
  • Hemköp Cityhallen
  • Hemköp Spelhagen
  • ICA Maxi
  • ICA Supermarket Oppeby