Bondens nära fick Årets Innovationspris 2018

29 november 2018

Årets Innovationspris inom besöksnäringen i Nyköpings kommun går till Cecilia Ekberg, Hellmanska gården och Erika Olsson, ordförande i Sörmlands Matkluster. De får priset för "sitt lysande samverkansprojekt" Bondens Nära.

Glada och överraskade pristagare på Årets Besöksnäringsforum fick Innovationspriset 2018! Cecilia Ekberg och Erika Olsson för satsningen Bondens Nära som säljer lokalt producerade råvaror. Foto: Marianne Rynefeldt-Skog

Priset delades ut av kommunstyrelsens ordförande Urban Granström och näringslivschef Maria Karlsson på Sörmlands museum där Bensöksnäringsforum 2018 genomfördes med över 100 deltagare.

Maten viktig för tillväxten

Bondens nära är ett innovativt projekt där lokala producenter samverkar om försäljning av sörmländska råvaror på Hellmanska gården varje torsdag kl 11-18. Försäljningstiderna har anpassats till utvecklingsarbetet Purple Flag som värnar om stadens kvällsekonomi. Den sörmländska maten är en del av länets tillväxtarbete och länsstyrelsen har omsatt den i en matstrategi som bygger på lokala råvaror, närhet och enkelhet.

Priset är på 10 000 kr och delas av pristagarna. Cecilia Ekberg driver Hellmanska gården, lunchserveringen Elverket och café Fåfängan sommartid. Erika Olsson driver också lantbruk i Tystberga.

Exempel på delningsekonomi

- Jag är så otroligt glad och överlycklig för priset. Dessutom tacksam för de tio producenter som trodde på min idé att sälja sörmländska råvaror inom Bondens nära. Vi samverkar och delar det mesta från arbetstider, kassasystem, emballage och erfarenheter. Det är sååå roligt!

Erika Olsson vände sig till Cecilia Ekberg och tackade henne för hennes engagemang och outtröttlighet när de inte längre orkade driva Bondens marknad. 

- Jag tror konceptet Bondens nära kommer att sprida sig och kom då ihåg att Nyköping var först!

Motivering:

Bondens Nära är ett nytt innovativt projekt där Sörmlands Matkluster och olika producenter samverkar gällande försäljning av Sörmländska råvaror på Hellmanska Gården i Nyköping. Val av tider har även anpassats till projektet Purple Flag som värnar om kvällsekonomin i Nyköping. Bondens Nära är ett lysande samverkansprojekt.