Upplevelser utomhus ska förlänga turistsäsongen för Nyköping, Oxelösund och Trosa

27 april 2017

Nu får Nyköping, Oxelösund och Trosa stöd från Jordbruksverket för att utveckla utomhusupplevelser som ska förlänga säsongen för besöksnäringen.

Det handlar om EU-projektet Outdoor Weekend inom Leader Sörmlandskusten som ska finansieras av Jordbruksverket med Nyköpings kommun som projektägare och som ska drivas tillsammans med kommunerna Oxelösund och Trosa.

- Syftet med projektet är att genom samverkan utveckla och profilera naturturism och skapa hållbara metoder för produktutveckling, säger destinatonsutvecklare Erik Lindhe, Nyköpings kommun. Vi ska bland annat skapa flerpaketerade utomhusupplevelser med exempelvis vandring, cykling, paddling och löpning.

Regionen har unika tillgångar i form av Sörmlandsleden, cykelleden Näckrosleden och en lång kuststräcka med en fantastisk skärgård. Nya produkter och paketeringar ska testas och säljas utanför den ordinarie högsäsongen inom konceptet Outdoor Weekend.

Konceptet bygger på samma idé som konstrundorna där verksamheterna öppnas upp gemensamt under ett antal veckoslut då det erbjuds ett smörgåsbord med aktiviteter.

Outdoor Weekend ska pågå under 2017- 2019 med aktiviteter under vår, höst och vinter med start i november 2017. Projektets totala budget ligger på 1,5 miljoner kronor.

Idén till Outdoor Weekend kommer från företag och föreningar främst verksamma på landsbygden. I nuläget är cirka 45 företag och föreningar engagerade i projektet.

- Genom Outdoor Weekend hoppas vi nå nya målgrupper och därmed skapa fler arbetstillfällen hos de deltagande aktörerna, säger Erik Lindhe. Målet är också att skapa en hållbar arbetsmodell för produkt- och affärsutveckling inom natur - och ekoturism.

Kontaktpersoner
Nyköpings kommun Erik Lindhe, 0155 – 24 81 82
Oxelösunds kommun Johanna Åkerman 0155 – 381 75
Trosa kommun Annika Lundgren Subotin 072 – 223 32 23