Två fall av bakterieorsakad hjärnhinneinflammation i Nyköping

23 april 2017

Två barn har drabbats av bakterieorsakad hjärnhinneinflammation i Nyköping varav ett barn har avlidit på grund av sjukdomen. Bakterieorsakad hjärnhinneinflammation, även kallad meningokockinfektion, är mycket ovanlig. I Sverige insjuknar färre än hundra personer årligen.

Ett förskolebarn från förskolan Fjärilen insjuknade i epidemisk hjärnhinneinflammation för tre veckor sedan och har efter behandling vid sjukhus tillfrisknat. I fredags insjuknade ett skolbarn från Långbergsskolan som tyvärr avled av sjukdomen under lördagen. Fallen har ett samband med varandra.

Eftersom bakterien kan smitta har familjen och dess anhöriga fått förebyggande antibiotikabehandling efter beslut av smittskyddsläkaren. Det är låg risk för spridning av smitta utanför normala familjekontakter. Trots det kommer flera barn och vuxna som har varit hemma hos familjen eller lekt med de aktuella barnen de senaste veckorna, samt barn och personal på förskolan Fjärilen fått eller ska få förebyggande behandling.

Landstinget Sörmland och Nyköpings kommuns gemensamma bedömning är att verksamheten i förskola och skola ska fortsätta som vanligt. Kommunen och landstinget samarbetar för att sprida information till de som är berörda. Aktuell förskola och skola får särskild information under måndagen.

Våra tankar går till den avlidnes familj och vänner. Barn och elever som känner oro eller är ledsna över händelsen får stöd av elevhälsoteamet på förskolan och skolan.

Anna Thörn
Divisionschef
Barn Utbildning Kultur

Helena Hervius Askling
Smittskyddsläkare
Landstinget Sörmland

Kommunens insatser och hantering hittills

  • Barn Utbildning Kulturs krisledningsstab är aktiverad och har regelbundna stabsmöten för att hantera frågan. På stabsmöte deltar också Landstinget Sörmlands Tjänsteman i Beredskap, Smittskyddsläkaren samt Kommunikationsdirektören.
  • Vi har utökat elevhälsostödet på plats för att ge stöd till oroliga elever.
  • Vi har tolkhjälp för att sprida information vid hämtning och lämning på förskola/skola.
  • Smittskyddsläkare på plats på förskola och skola under måndagen för att informera och svara på frågor.
  • Samordning med Landstinget Sörmland för att sprida informationen till berörda.
  • Information till personal och övriga delar av kommunen
  • Vi har gjort särskilda informationsinsatser till berörda verksamheter, vårdnadshavare och elever. De som inte har fått riktad information bedöms inte vara aktuella för förebyggande åtgärder och behöver inte vara oroliga för smitta.
  • Landstinget Sörmland har på Ekensbergs vårdcentral utfört förebyggande behandling på de som behöver det. Den insatsen är nu avslutad, läs mer här.

För berörda familjer med somaliska som modersmål så har Landstinget Sörmland tagit fram en informationsfilm:


Frågor och svar

Vad har hänt?

En flicka i årskurs 4 på Långbergsskolan har insjuknat och tyvärr avlidit i bakterieorsakad hjärninflammation orsakad av meningokocker.

Vad är meningokocker?

Meningokocker är en bakterie som kan finnas i svalg och bakom näsa utan att det märks och utan att vi blir sjuka av den. I sällsynta fall orsakar bakterien en snabb och ofta svår sjukdom.  Ibland leder detta till döden trots intensivvård.

Vilka symptom får man när man blir sjuk av meningokocker?

Det tar 2-3 dagar från smitta till sjukdom. Symptomen är feber, illamående och ibland huvud- och nackvärk samt hudutslag/blödningar. Ofta blir man svårt sjuk inom ett dygn.

Hur sprids meningokocker?

Meningokocker sprids genom mycket nära kontakt i samma familj, salivkontakt och sova under samma tak. Alla som blir smittade på detta sätt blir inte sjuka.

Hur kan man förhindra spridning av meningokocker?

Undvika saliv och god handhygien är det grundläggande skyddet mot infektioner som överförs via saliv. Barn och vuxna som har varit hemma hos familjen eller har haft annan familjär nära kontakt med flickan har fått eller kommer att få antibiotikaprofylax.

Varför rekommenderas inte antibiotikaprofylax till alla barn och personal i skolan?

Smittan sker vid mycket nära kontakt och de erfarenheter, riktlinjer och studier som finns stöder detta. Med detta som underlag rekommenderas bara antibiotikaprofylax till de som har varit hemma hos flickan eller haft nära kontakt utanför skoltid på annat sätt.

Finns det någon risk att besöka berörda verksamheter eller personal?

Nej. Alla som har varit berörda har fått förebyggande behandling för att stoppa smittspridning.

Det finns ju vaccin mot meningokockinfektion-varför använder man inte vaccin som skydd?

Vaccinering skyddar först efter 10-14 dagar och inte mot direkt smitta. Därför brukar inte vaccination rekommenderas i liknande fall. Istället ger man snabbt antibiotika till nära kontakter och familjemedlemmar.

För tre veckor sedan drabbades en 4-årig pojke i samma område av meningokockinfektion – har det något samband?

De två fallen har ett samband och som tur var tillfrisknade pojken helt. På pojkens förskola, Fjärilen får barn och personal förebyggande antibiotika eftersom smittsamheten är större i en förskolegrupp och vi har kännedom om kopplingar mellan fallen. Förskolan Fjärilen samarbetar nära med förskolan Ekorren, därför kommer också barn och personal på Ekorren att få förebyggande antibiotika. Det är endast i förskolegrupperna som denna bedömning har gjorts, därför behöver inte barnen på Långbergskolan samma behandling. De barn som varit hemma hos  flickan på Långbergsskolan rekommenderas som tidigare förebyggande antibiotika men inte övriga skolkontakter.

Var kan jag få mer information om meningokocker?

I första hand på 1177.se eller ring 1177.

 

Tänk på att inte sprida obekräftade uppgifter

Vi har fått information om att det sprids rykten i denna fråga som inte stämmer. Vi vill uppmana till att inte sprida obekräftad information och rykten. Läs också gärna rekommendationer om källkritik på Krisinformation.se

Stämmer det att en flicka i Eskilstuna insjuknade i samma bakterie under helgen?

 Nej. Det är ingen mer som har insjuknat i bakterieorsakad hjärnhinneinflammation.

Stämmer det att det är två barn som har avlidit på förskolan Fjärilen?

 Nej. Det är ett sjukdomsfall på Fjärilens förskola, men den pojken tillfrisknade efter behandling för cirka 3 veckor sedan.