Trafikverket går vidare med station på bibana vid Skavsta

23 oktober 2017

Trafikverket går nu vidare med förslaget att Skavsta station placeras på Nyköpings bibana med möjligheten att i framtiden komplettera med en station på höghastighetsjärnvägen.

Nyköpings kommun är emot detta förslag och står fast vid avsiktsförklaringen med Trafikverket om en station på huvudbanan.

- Trafikverket har inte presenterat något som visar att det garanterat blir bättre för Skavsta, säger kommunalrådet Urban Granström, Nyköpings kommun. Vi står fast vid våra tidigare ställningstaganden och vi ser att Skavsta är en viktig nod för transportsystemet i Stockholm/Mälardalen.

Jämfört med det förslag som var ute på samråd i slutet av sommaren har Trafikverket ändrat utformningen så att det blir möjligt att bygga en station även på höghastighetsbanan om det i framtiden uppstår ett sådant behov.

- Vi fortsätter nu dialogen med kommunerna, kollektivtrafikmyndigheterna, tågoperatörerna och andra berörda myndigheter fram till och med december för att kunna landa i en gemensam syn på den bästa möjliga lösningen, säger Einar Schuch, Regional Direktör på Planering Region Öst inom Trafikverket.

Trafikverket tar beslut i frågan i januari 2018. Om Trafikverket och Nyköpings kommun inte är överens då blir det regeringen som avgör var stationen vid Skavsta ska placeras.