Stora Mötesdagen starten på en ny näringslivsstrategi för Nyköping

22 maj 2017

Stora Mötesdagen blev en riktig vitamininjektion när företagare, politiker och kommunens tjänstemän träffades för att börja arbetet med att ta fram en ny näringslivsstrategi för Nyköpings kommun.

Under några intensiva timmar på Pelles Lusthus diskuterade 170 engagerade deltagare vad som gör en plats intressant att växa på och hur ett bra företagsklimat ska se ut 2025.

Tillsammans jobbade man med frågan om hur Nyköpings näringsliv kan utvecklas de närmaste åren.

Flera pekade på vikten av bättre samverkan mellan företag och mellan företagen och kommunen.

- Det är oerhört viktigt med bra nätverk när det gäller både arbete och fritid, hördes från flera grupper. I Nyköping ska det vara nära till allt och finnas fungerande mötesplatser.

Nyköping har alla förutsättningar att vara en attraktiv plats för invånare och företag. Här finns bra fritid, kultur, boende och kommunikationer samtidigt som vi har jobb, trygghet och nära till resten av Europa via Stockholm Skavsta flygplats. Nyköping har en unik stadskärna, attraktiva närförorter och en levande landsbygd.

En av frågorna som diskuterades handlade om hur vi själva kan påverka hur kommunen utvecklas.

- Vi måste våga visa att vi har ett rikt liv för både företagande och familjeliv, kom en grupp fram till. Visa stolthet och vara ambassadörer för Nyköping.

Kommunen har en viktig roll som myndighet och tillståndsgivare. Här ska det vara en effektiv och snabb handläggning samtidigt som företagarna ska uppleva att de får bra bemötande och god service. Kommunens omfattande upphandling kan också i större utsträckning utvecklas så att även lokala företag kan vara med och konkurrera.

Flera deltagare pekade också på vikten av bra utbildningar på alla nivåer i Nyköping. Kompetensen behöver höjas för att klara företagens rekryteringsbehov. Här handlar det om allt från yrkesutbildningar till flera högskoleutbildningar, allt i samverkan med näringslivet.

- Vi behöver också underlätta för nya invånare och unga att starta nya företag, kom man fram till. Särskilda snabbspår och validering av av utbildningar behövs för att ta vara på den kompetens som våra nya invånare har.

Resultatet av gruppdiskussionerna på den Stora Mötesdagen kommer nu att användas i det fortsatta arbetet med att ta fram en ny näringslivsstrategi för Nyköpings kommun. En arbetsgrupp med representanter för bland annat Svenskt Näringsliv, Företagarna, Fastighetsägarna, Nysam, Lantbrukarnas Riksförbund, NyföretagarCentrum, Visit Nyköping – Oxelösund, MINO och Östsvenska handelskammaren kommer tillsammans med kommunen att ta fram ett förslag som redovisas på Näringslivets dag i oktober för att sedan kan börja gälla 2018.

- Det här blir en gemensam näringslivsstrategi som näringslivet och kommunen tar fram gemensamt, säger näringslivschef Maria Karlsson. Det är oerhört viktigt att vi tillsammans drar upp riktlinjerna för näringslivets utveckling de närmaste åren.

Axplock från anteckningar Stora Mötesdagen

Näringslivet växer så det knakar

Nyköpings kommun näringslivsanalys