Rekordsiffror för Nyköpings UF-företagande

19 december 2017

UF-företagarna i Sörmland slår alla tidigare rekord och ökar med 43 procent. Nyköping har ännu starkare utveckling och toppar länet med 68 procent.

- Fantastiskt glädjande för oss, det visar att UF är på frammarsch. Entreprenörsandan kommer att avspegla sig hos Nyföretagarcentrum i antal nystartade företag när de vill starta företag efter skolan, säger näringslivschef Maria Karlsson.

Flera UF-företag deltog i årets Näringslivsdag på Sunlight, här ses företaget CD New.

I år driver 1 134 gymnasieelever UF-företag i länet, vilket är en väldig ökning mot tidigare år. De som driver UF-företag får insikt och förståelse i företagande samtidigt som de utvecklar gynnsamma färdigheter inför både anställning och eget företagande. I sina UF-företag får eleverna en första kontakt med det lokala näringslivet och en större förståelse för sitt framtida karriärval.

Skapar positiva effekter

– Jag är stolt över att vi kan stärka inflödet till länets näringsliv ytterligare. Vi vet effekterna av UF-företagande och det har en positiv inverkan på länets framtida ekonomiska tillväxt och näringsliv. Ung Företagsamhet gör skillnad för såväl individen som samhället, tillsammans gör vi skillnad, säger Josefin Bengtsson, regionchef på Ung Företagsamhet Sörmland.

Många skolor jobbar med UF

Målet för länet 2017 var att Sörmland skulle få minst 1 000 nya UF-företagare under läsåret. Det målet uppnåddes med råge.

Nyköpings Enskilda gymnasium, Nyköpings strand utbildningscenter och Nyköpings gymnasium Gripen, Nyköpings gymnasium Tessin, tillhör de ivrigaste UF-företagarskolorna i Nyköping. Även Öknaskolan och Realgymnasiet deltar i arbetet. På gymnasieskolorna Elbranschens gymnasium, Framtidsgymnasiet och LBS Ljud och bildskolan förekom inte UF 2017.