Statistik årskurs 6 och 9 läsåret 2016/2017

12 december 2017

Nyligen släppte Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin statistik i Öppna jämförelser för årskurs 6 och 9 i grundskolan. 

Resultaten i SKLs Öppna jämförelser följer de resultat som kommunen mäter regelbundet inom sitt systematiska kvalitetsarbete inom divison Barn Utbildning Kultur.

För den kommunala grundskolan i Nyköping visar siffrorna att årskurs 6 värden mot föregående år ligger väldigt jämt och för årskurs 9 har andelen behöriga elever till ett yrkesprogram på gymnasiet ökat från 86,1% 2016 till 90% 2017, inklusive lovskola.

Läs gärna pressmeddelandet på SKLs webbsida. 

Effekter på resultaten

Verksamheterna och därmed resultaten i både årskurs 6 och 9 har fått effekter av den ökade andel nyanlända elever som sent i sin skolgång kommit in i klassen och tätt inpå ska ha ett slutbetyg.

Elever med utländsk härkomst och som varit i Sverige i mer än 4 år räknas inte som nyanlända. Detta är en grupp elever där lärarna måste ta särskild hänsyn till elevens språkbas, till exempel att svenska bara pratas i skolan eller att de inte har fått svenska språket med sig från förskolan.

- För hela grundskolan i Nyköping – och även i Sverige i stort – är vår största utmaning att fånga upp nyanlända och utlandsfödda barn och ungdomar och ge dem det stöd de behöver i sin personliga kunskapsutveckling, säger Anci Stierna Utbildningschef F-6. Det behövs bland annat fler lärare i svenska som andraspråk samt fler studiehandledare. 

Brist på behöriga lärare i Sverige

En annan utmaning är att rekrytera behöriga lärare till F-6 organisationen. Framförallt är det svårt att rekrytera personal till skolorna på landet. 

- Bristen är ju tyvärr påtaglig i hela Sverige, säger Anci Stierna. I Nyköping jobbar vi på många olika sätt för att rekrytera behöriga lärare, bland annat deltar vi på rekryteringsmässor, besöker universitet och lärcentras, satsar extra på handledning och aktiviteter för lärarstudenter. I vår kompetensförsörjningsplan ingår självklart även aktiviteter och insatser för att behålla den kompetens vi har idag. 

På Nyköpings högstadium har andelen behöriga lärare ökat till över 85 %, vilket ligger över riksgenomsnittet. 

- Vår utmaning ligger i att stärka upp och utveckla arbetet med nyanlända och utlandsfödda ungdomar, berättar Peter Sund, rektor på Nyköpings högstadium. 70 % av alla högstadie-elever i kommunen och praktiskt taget alla kommunens nyanlända och utlandsfödda ungdomar går hos oss på Nyköpings högstadium. Personalen gör ett fantastiskt jobb med att möta varje elev på deras nivå och därifrån arbeta med den personliga kunskapsutvecklingen.

Fakta Öppna jämförelser

Öppna jämförelser är statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Syftet med Öppna jämförelser är att stimulera landsting och kommuner att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten samt ge medborgarna i ett demokratiskt samhälle möjlighet till insyn i den kommunala verksamheten.