Om Strandstuviken i Naturmorgon i Sveriges radios P1

5 maj 2017

Lördag morgon rider Hans Welff, markförvaltare i Nyköpings kommun, ut i Strandstuvikens naturreservat tillsammans med en reporter i Naturmorgon i P1. 

Lördag 6 maj 2017 deltar Nyköpings kommuns markförvaltare Hans Welff (bilden) i direktsändning i programmet Naturmorgon i SR P1 som pågår kl 06:00-08:00. Reportern Lena Näslund och Hans Welff rapporterar då från hästryggen hur arbetet med att öppna upp och återställa kulturlandskapet i naturreservatet. Programmet är ca två timmar långt och du hittar det via Sveriges radios webbplats.

Landskapet återställs och öppnas upp

Sen tidig vår 2016 pågår ett arbete i Strandsstuvikens naturreservat. Kulturlandskapet återställs så att djur kan beta och flera arter kan nu trivas i den alltmer lövrika skogen. Stora lövträd som ekar, aspar, sälgar och lindar frihuggs och igenväxta betesmarker röjs. Nu får lövträden mer ljus och rymd så att de kan utvecklas fritt. Många arter är knutna till just gamla lövträd och nu blir Strandstuviken ett "eldorado" för djur- och naturintresserade. Det blir också lättare att ta sig fram.

Restaureringsarbetet kommer att ske under flera år, för att bland annat låta eken vänja sig vid det ökade ljusinsläppet.

Samarbete med Länsstyrelsen

Arbetet sker i samarbete mellan Länsstyrelsen Södermanland och Nyköpings kommun (som äger marken). Arbetet är en del av det EU-finansierade projektet "Life Coast Benefit".

Läs mer om arbetet.