Nytt fall av hjärnhinneinflammation i Nyköping - vaccinering förbereds

31 maj 2017

Ett nytt fall av hjärnhinneinflammation orsakad av meningokocker har upptäckts i Nyköping. Smittskyddsläkaren har beslutat att erbjuda vaccination till ett stort antal barn i Nyköping för att förhindra ytterligare smitta.

Måndagen den 29/5 sökte ett 1-årigt barn vård för vad som visade sig vara bakterieorsakad hjärhinneninflammation. Barnet har vårdats på barnsjukhus i Stockholm men är nu redan mycket bättre. Det ettåriga barnet har ännu inte börjat förskolan men syskon finns i Barn Utbildning Kulturs verksamheter. Det finns en koppling mellan det sjuka barnet och de två tidigare fallen av hjärnhinneinflammation under våren.

Åtgärder

De allra närmaste familjekontakterna till barnet har fått eller ska få förebyggande behandling med antibiotika. Smittskyddsläkaren i Sörmland har nu beslutat att som en förebyggande åtgärd erbjuda vaccination till en stor grupp barn inom flera förskolor och skolor i Nyköping:

  • alla barn som går på förskolan Fjärilen, Ekorren, Daldockan och Malmvillan
  • alla elever på Långbergsskolan, Brandkärrsskolan och Nyköpings högstadium
  • syskon till barn som går på ovan nämnda förskolor och skolor - även om de går på andra skolor eller är hemma med föräldrarna och upp till 18 års ålder. 

Samverkan och planering

Nyköpings kommuns och Landstinget Sörmland gemensamma bedömning är att verksamheten i förskola och skola ska fortsätta som vanligt. Ett gemensamt arbete sker i den fortsatta planeringen inför vaccineringarna och mer information om detta kommer i veckan.

Personal inom Barn Utbildning Kultur är informerade och information har getts till vårdnadshavare på berörda förskolor på onsdag morgon. Ett informationsbrev till vårdnadshavare som har barn inom Barn Utbildning Kulturs verksamheter går ut under dagen.

Information om händelsen finns på Landstingets Sörmlands och Nyköpings kommuns webbsida. Landstinget bjuder in till en pressträff klockan 13.00 där även representanter för Barn Utbildning Kultur medverkar. För mer information, var god kontakta landstingets pressansvarige Fredrik Gustavsson, 073- 072 29 33.

Har du frågor? Du är välkommen att kontakta Smittskydd/Vårdhygien i Sörmland:

•                          Mejl: smittskydd.vardhygien.sorml@dll.se

•                          Webbplats: http://www.landstingetsormland.se/extra-ingang/Samarbetspartners/Smittskydd/

•                          Information om meningokocker: www.1177.se