Nytt boende och fler platser i missbruksvården

8 juni 2017

I september öppnar ett nytt akut- och utredningsboende för personer med missbruksproblem; Röda Villan. Det angränsar till stöd- och motivationsboendet Nygården, som även utökar med fler platser. Syftet är att kvalitetshöja missbruksvården och att minska antalet personer som är hemlösa på grund av missbruk.

Ny personal är anställd och planeringen kring Röda Villan är i full gång.

Boendet, som ligger i Hemgården, är ett led i att skapa en mer heltäckande missbruksvård.

– Här skapar vi plats för personer med missbruksproblem som lever i akut hemlöshet och vill ta ett första steg till att få hjälp med sin situation, säger Annicka Dahlberg som blir föreståndare på Röda Villan. Hon är i dag föreståndare på stöd- och motivationsboendet Nygården.

Åtta platser

Röda Villan, som ligger i Hemgården, öppnar i september och kommer totalt att ha åtta platser varav några reserveras som akutplatser.

– Det övergripande syftet med Röda Villan är att kvalitetshöja missbruksvården ytterligare genom att med ett uppsökande och motiverande arbete minska antalet personer som är hemlösa på grund av missbruk, säger Helena Persson, enhetschef för Vuxenenheten.

Röda Villan ska vara till för personer som vill ingå i en utredning på Vuxenenheten och vill göra en plan för att komma vidare i livet utan missbruk.

Det kommer även att vara ett så kallat sviktboende för personer som får återfall under behandlingstiden, något som naturligt ingår för många på vägen mot ett tillfrisknande.

Fler platser på Nygården

Stöd- och motivationsboendet Nygården som i dag har runt 15 platser kommer också att utökas med tre platser i huvudbyggnaden och ytterligare två platser i en sidobyggnad – Grå Villan. De två platserna är reserverade för kvinnor som ibland kan må bättre av möjligheten att bo lite separat.

– Vi behöver ta ytterligare krafttag för att ge ett bättre och mer hållbart stöd på hemmaplan. Det är hemma som livet ska levas och här man ska få hjälp att lösa sina livsproblem, säger Helena Persson.

De två extra platserna i Grå Villan är redan igång, de andra tre öppnar under sommaren.