Nyköpingsborna tycker till om kommunen

22 augusti 2017

Nu är det dags för årets omgång av SCB:s medborgarundersökning. I dagarna får Nyköpingsborna tillsammans 153 000 invånare i 131 kommuner runt om i Sverige en enkät i brevlådan där man får möjlighet att tycka till om kommunens verksamheter och hur det är att bo och leva där.

Medborgarundersökningen är en enkätundersökning som SCB, på uppdrag av Sveriges kommuner, genomfört sedan 2005. Tidigare genomfördes undersökningen två gånger per år, men från och med 2017 genomförs den en gång per år. Sedan starten är det totalt 266 av Sveriges 290 kommuner som vid något tillfälle valt att delta i undersökningen.

Intresset för medborgarundersökningen är stort i årets omgång är det 131 deltagande kommuner. Ju fler kommuner som deltar, desto större möjligheter för kommunerna att jämföra sina resultat med andra kommuner med liknande förutsättningar. I Nyköping går kommunen igenom svaren och använder resultatet och synpunkterna för att förbättra verksamheten.

De personer som tillfrågas är ett slumpmässigt urval, som dras från befolkningsregistret. I Nyköping får 1 200 invånare enkäten.

För att få bästa kvalitet i undersökningen är det viktigt att så många som möjligt svarar. I enkäten får medborgarna tycka till om arbets- och fritidsmöjligheter, boende och trygghet. De får också säga hur de upplever den kommunala servicen inom till exempel barnomsorg, skola och äldreomsorg.

Den som är med i undersökningen kan själv välja att svara med hjälp av pappersenkäten eller logga in och svara via webben. Den som svarar via webben kan också välja att besvara enkäten på engelska, finska eller spanska. Vill man hellre svara på pappersenkäten översatt till arabiska går det att beställa en sådan från SCB.

Resultaten av höstens undersökning kommer att skickas till de deltagande kommunerna i början av december och den 21 december kommer resultaten att finnas i Statistikdatabasen. www.statistikdatabasen.scb.se