Nyköpings socialtjänst – ett gott exempel

31 maj 2017

Nyköpings socialtjänst är ett gott exempel när det gäller utvecklingsarbete för att vara en hållbar arbetsplats. Därför uppmärksammas Nyköpings socialtjänst i ett forskningsprojekt och i ett arbete med en statlig utredning som ska bidra till en ökad tillit i styrningen av den offentliga sektorn.

Relationen mellan styrning och arbetsmiljöarbete, hur ser den ut i socialtjänsten? Det frågar sig forskare vid Mälardalens högskola i forskningsprojektet "Hållbar socialtjänst". Fokus ligger på hur styrning av verksamheter kan gynna arbetsmiljöarbetet.

Forskningsprojektet gör fördjupade fallstudier i två till tre kommuner som lyckats med detta. Nyköping är en av kommunerna.

– Det beror på att fackförbundet Vision har haft intresseförhandling med kommunen för att skapa bättre förutsättningar och arbetsmiljö för medarbetarna i Nyköpings kommuns socialtjänst. Jag har berättat om vårt arbete i olika nationella forum, säger Dalia Eid, ordförande för Vision.

Medarbetare och chefer intervjuas

Fallstudierna innebär bland annat att socialsekreterare, chefer, fackliga företrädare, HR-personal och politiker intervjuas. Syftet med forskningen är att få mer kunskap om villkor och förutsättningar för hållbara arbetsplatser inom socialtjänsten.
- Det är spännande att bli forskad på och ta del av hur vi står oss jämfört med andra kommuner, säger Glenn Andersson verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen i Nyköpings kommun.


"Intrycken från det hitintills insamlade materialet är att "det goda sociala arbetet" står i fokus för styrningen". "Nyköpings Individ- och familjeomsorg (IFO) har strävat efter att utveckla olika insatser för sina klienter inom egen regi för att åstadkomma en ökad samsyn och flexibilitet att möta klienters behov". Det skriver Wanja Astvik, docent vid Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola.


Exempel från utvecklingsarbetet

Det finns flera exempel i utvecklingsarbetet för att skapa en god arbetsmiljö i socialtjänsten:

  • Infört ett nära vardagligt stöd i form av 1:e socialsekreterare, samordnare och teamledare
  • Har en samlad Individ – och familjeomsorg – allt i samma enhet
  • Erbjuder enbart tillsvidareanställningar
  • Har en kontinuerlig dialog mellan politiker och tjänstemän
  • Infört "Kollegium" som ett forum för komplexa ärenden.
  • Gemensam utbildningssatsning i MI (motiverande samtal)

Målet med forskningsprojektet

Målet med forskningsprojektet "Hållbar socialtjänst" är att få mer kunskap om hur socialtjänsten kan utveckla och behålla en hållbar organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö.

Forskningsprojektet ingår som ett av åtta projekt i forsknings- och utvecklingsprogrammet Hållbart arbetsliv och finansieras av AFA Försäkring.

Det pågår mellan 2017 och 2019. Läs mer om Hållbart arbetsliv här

Ingår i ett samarbete för en statlig utredning

Genom forskningsprojektet ingår Nyköpings socialtjänst nu även i arbetet med den statliga utredningen Tillitsdelegationen. Den syftar till att analysera och föreslå hur styrning i offentlig sektor kan utvecklas och förändras, för att bättre kunna ta tillvara medarbetares kompetens och erfarenhet och på så sätt bidra till ännu bättre välfärdstjänster.

Dialog och utbyte av erfarenheter

Tillitsdelegationen har bjudit in kommuner och landsting som har ett pågående utvecklings- och förbättringsarbete. Samarbetet syftar till dialog, utbyte av erfarenheter och kunskap samt till att främja utvecklings- och förändringsarbete. Totalt ingår ett 10-tal kommuner och landsting i samarbetet.

– Det är extra roligt att få uppmärksamhet på det här sättet. Vi kommer att delta i seminarium 2-3 gånger per år och vara med och diskutera hur man kan nå bättre styrning genom balansen mellan kontroll och tillit till medarbetares kunskap och erfarenhet, säger Glenn Andersson.

I september ska representanter från Individ- och familjeomsorgen delta i ett första seminarium. Tillitsdelegationen presenterar sitt slutbetänkande i juni 2018, då även en antologi ska publiceras. Forskningsledare är Louise Bringselius, vid Lunds universitet. Läs mer om Tillitsdelegationen